Týn nad Vltavou: Čihovice Fest představí nejen umělce s postižením

31.08.2022 12:33 | Tisková zpráva

Již tento pátek a sobotu 2. a 3. září proběhne v Týně nad Vltavou multižánrový festival Čihovice Fest. Představí se na něm umělci z různých koutů republiky, na programu jsou mimo jiné i divadlo a kapela složená z lidí s mentálním postižením z Domova sv. Anežky.

Týn nad Vltavou: Čihovice Fest představí nejen umělce s postižením
Foto: Týn nad Vltavou
Popisek: Týn nad Vltavou

Cílem multižánrového festivalu pořádaného v Čihovicích na okraji Týna nad Vltavou je představit svět lidí s postižením veřejnosti a ukázat, že i hendikepovaní mají chuť tvořit umění a uplatnit při tom svůj smysl pro humor.

Akci pořádá obecně prospěšná společnost Domov sv. Anežky, která na Vltavotýnsku pomáhá lidem s postižením k samostatnějšímu a pestřejšímu životu, nabízí různé sociální služby a smysluplné zaměstnání. S pomocí festivalu chce propojit lidi s hendikepem i bez něj. „Je pro nás důležité, aby lidé z okolí znali své hendikepované sousedy, nestyděli se před nimi, nebáli se jich a brali je takové, jací jsou,“ podotýká k tomu Václav Běťák, ředitel Domova sv. Anežky.

Na festivalu proto lidé s postižením „z Anežky“ i sami vystoupí – mají pro ten účel kapelu se slibným názvem Živelná pohroma, a také divadelní soubor. Ten sice ještě nemá název, ale zato už stihl napsat a nacvičit autorské představení na motivy Malého prince. I sobotní večer s DJem bude v režii jednoho z hendikepovaných zaměstnanců z Domova sv. Anežky!

Na programu ale nechybí ani známá jména, přijede například muzikant Václav Koubek, vystoupí Andělem oceněná kapela Epydemye, nejen dětem zahraje Divadlo Víti Marčíka. Zahrají také třeba kapely Lex Barker, Schrödingerova kočka či Fylozofy Jam. Představí se i místní talenty z Týna nad Vltavou, ty zastoupí například kapela Nepresso nebo mladí stand-up umělci Adriana Leštinová a Tadeáš Dudek.

Zajištěn je i doprovodný program včetně skákacího hradu, občerstvení, stanového městečka či společné sobotní festivalové snídaně v trávě. Vstupné na festival je dobrovolné, aby se ho mohl zúčastnit každý. Výtěžek bude věnován na rozvoj sociálních služeb pro osoby s postižením v Domově sv. Anežky.

Akce se koná s podporou města Týn nad Vltavou, společnosti ČEZ a pivovaru Platan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…