Uherské Hradiště: Rekonstrukce kašny na Masarykově náměstí

02.09.2017 19:05

Mimořádné nároky si vyžádala komplexní rekonstrukce barokní kašny na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti, která je jednou z nejznámějších památek města.

Uherské Hradiště: Rekonstrukce kašny na Masarykově náměstí
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Bylo totiž nutné skloubit restaurátorské práce s rekonstrukcí technologického zařízení kašny. Také proto trvaly opravy důležité a neopominutelné součástí historické podoby Masarykova náměstí celkem pět měsíců. Obnova vodního prvku si vyžádala celkové náklady přesahující milion korun.

Kašna na Masarykově náměstí je kopií. Originál barokní kašny z roku 1785 od olomouckého kameníka Václava Rendera byl přemístěn na nádvoří Galerie Slováckého muzea. Kamenná mísa repliky z roku 1976 byla vyrobena z pískovce a středový sloup s plastikou delfínů z betonu.

Celková oprava kašny už byla nutná. „Celá kamenná mísa byla povrchově značně zvětralá a degradovaná, vykazovala mechanické defekty. Navíc cementové plomby, kterými byla v minulosti vyspravena, už byly také značně nekvalitní.  V době před opravou jsme se už dokonce setkali s průsaky vody,“ vylíčil starosta města Stanislav Blaha.

Oprav se zhostil akademický sochař Tomáš Martinák. Kamenicky byla provedena celoplošná oprava: sanace biologického poškození a čištění povrchu, odstranění krust na těle bazénu, přespárování mezi jednotlivými bloky, barevná retuš a hydrofobizace. “Původní kopie plastiky delfínů, vyrobená z betonu, byla povrchově velmi degradovaná - dožilá. Investorem bylo přistoupeno k výrobě kopie z přírodního kamene - božanovského pískovce,” přiblížil zásah restaurátor.

Na restaurátorské práce navázaly práce technologické, vzájemně byly koordinovány.

„Technologii bylo nutné udělat úplně znovu, nechali jsme vyměnit kompletně všechny rozvody, udělat novou hydroizolaci bazénu kašny a nové osvětlení,“ popsal Stanislav Blaha.  Rekonstrukci technologie, osvětlení a hydroizolaci bazénu provedla firma Lentus agilis spol. s r.o. z Kobylí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…