Uherské Hradiště: Smrky na Mariánském náměstí prošly zkouškou úspěšně

08.06.2022 11:11 | Tisková zpráva

Takzvaná tahová zkouška byla v květnu provedena u dvou smrků na Mariánském náměstí. Pro oba testované stromy dopadla dobře, test prokázal jejich aktuální bezpečnost.

Uherské Hradiště: Smrky na Mariánském náměstí prošly zkouškou úspěšně
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Důvodem pro objednání znaleckého posudku byl zhoršený zdravotní stav jednoho ze stromů. 

Anketa

Má vláda pohrozit energetickým firmám mimořádným zdaněním, pokud nesníží ceny?

98%
1%
hlasovalo: 17745 lidí
Posudek zpracoval znalec z oboru ochrana přírody se specializací na hodnocení stavu stromů. Výsledkem bylo doporučení provedení tahové zkoušky k ověření provozní bezpečnost stromů. Jedná se o přístrojovou metodu, kterou je testována odolnost stromů proti zlomu i vývratu. Princip zkoušky spočívá ve zjištění mechanického chování stromu při zátěži vyvíjené pomocí navijáku za současného měření mechanických změn při statickém zatížení stromu.

U smrku rostoucího blíže ulice Prostřední byla je zjištěná hodnota odolnosti proti vývratu 207 % a odolnost vůči zlomu kmene 145 %. Tato hodnota je nad požadovanou hranicí, ale je v zóně hraniční, proto bylo doporučeno opakování testu za 3 roky za účelem zjištění dynamiky vývoje. U smrku blíže ulice Jindřicha Pruchy byla zjištěná hodnota odolnosti vůči vývratu 204 % a odolnost vůči zlomu kmene 199 %. U tohoto stromu doporučeno provést opakování zkoušky za 5 let. Na základě výsledků bylo navrženo pouze diagnostické sledování stavu stromů po uplynutí výše uvedené doby a zajištění závlahy obou stromů v době déletrvajícího letního sucha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…