Uherské Hradiště: Uherskohradišťská záchranka má nové terénní auto pro zásah u mimořádných událostí

23.12.2021 15:03

Nový speciální vůz IVECO Daily, primárně určený pro zásah u mimořádných událostí jako jsou nehody autobusů či živelní katastrofy, převzali v pátek 17. prosince záchranáři v Uherském Hradišti.

Uherské Hradiště: Uherskohradišťská záchranka má nové terénní auto pro zásah u mimořádných událostí
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Po záchrance ve Zlíně a Kroměříži, je uherskohradišťská záchranná služba již třetí ve Zlínském kraji, která podobný speciálně vybavený vůz vlastní. 

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí

Automobil má v základní výbavě například vlastní zdroj elektrické energie, osvětlení či stan, který je možno i vytápět a Zdravotnickou záchrannou službu Zlínského kraje (ZZS ZK) stál více než 4,7 milionu korun. Pohon 4x4 zajišťuje vozu stabilitu i v těžko přístupném terénu. Bezpečná brodivost automobilu je celých 60 centimetrů. Podvozek upraveného IVECO Daily pro ZZS ZK se ve stejném provedení vyrábí také pro armádní účely. Automobil disponuje také navijákem.

„Vozidla IVECO Daily ve vlastnictví ZZS ZK letos týden vypomáhala na Jižní Moravě, konkrétně v Moravské Nové Vsi, po řádění ničivého tornáda,“ uvedl jeden z příkladů nasazení automobilu do akce vedoucí dopravy ZZS ZK Martin Konečný. Podle jeho slov může být IVECO Daily díky značnému množství zdravotnického materiálu, kterým vozidlo disponuje, nasazeno i plánovaně při pořádání velkých kulturních či sportovních akcí.

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje je jednou za základních složek Integrovaného záchranného systému. Poskytuje odbornou přednemocniční péče v život ohrožujících stavech a při onemocněních. Vedoucí lékař Zdravotnické záchranné služby ZK oblasti Uherské Hradiště je také členem Krizového štábu ORP Uherské Hradiště.

„V poslední době jsem byl jak u předání nové techniky hasičům, tak také dnes u oficiálního převzetí nového terénního vozu záchrankou v Uherském Hradišti. Vždycky říkám jedno – kéž nenastávají situace, při kterých je nutné tuto techniku využít. Na druhé straně vnímám jako vysoce potřebné, když je takto vyspělá technika k dispozici. O extrémní vytíženosti záchranářů, zejména v poslední době, nemůže být pochyb a má-li speciální technika přispět ještě vyšší efektivitě jejich práce, pak je to jedině dobře,“ zhodnotil předání nového vozu záchranářům starosta města a předseda Krizového štábu ORP Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…