Uherské Hradiště: V akci Do práce na kole 2022 získalo město titul Cykloskokan

01.10.2022 11:38 | Tisková zpráva

Titul Cykloskokan Do práce na kole 2022 vyhlašoval spolek AutoMat letos poprvé a jedná se o ocenění udělené na základě hodnocení účastníků Květnové výzvy Do práce na kole. Ti posuzovali např. aktuální rozvoj cyklistické infrastruktury ve městě a její provázanost a komplexní přístup vedení města k bezpečnosti cyklistů a pěších.

Uherské Hradiště: V akci Do práce na kole 2022 získalo město titul Cykloskokan
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Návštěvu Uherského Hradiště premiér Bohuslav Sobotka zakončil na Masarykově náměstí setkáním s obyvateli města

Faktorů, které ovlivňovaly rozhodování o historicky prvním držiteli titulu Cykloskokan roku jsou zejména reakce města na měnící se potřeby obyvatel a jejich požadavků na veřejný prostor, souvisejících především s udržitelnou mobilitou a klimatickou změnou, důraz na bezpečnou infrastrukturu pro všechny účastníky provozu a strategické plánování při budování nové infrastruktury.

„Na budování příjemného města pro všechny se soustředíme dlouhodobě. O to víc nás těší, že si toho naši obyvatelé a obyvatelky všímají. V loňském roce jsme realizovali např. volnočasový spot podél cyklotras, letos jsme v nově rekonstruovaných ulicích doplnili městský mobiliář, a to také stojany na kola, v plánu je i rozsáhlá rekonstrukce Masarykova náměstí, která počítá i s vodními prvky a novým sjednoceným městským mobiliářem včetně cyklostojanů,” řekl starosta města Stanislav Blaha.

Bezpečnost cyklistů, chodců, ale také bezbariérovost veřejných prostor a možnost pohodlně kombinovat jednotlivé způsoby dopravy jsou v Uherském Hradišti jedny z nejdůležitějších priorit. Se Správou železnic, která ve městě chystá rozšíření železničního koridoru, jedná radnice o zajištění mimoúrovňového křížení železniční, cyklistické a automobilové dopravy pro větší bezpečnost a pohodlí všech účastníků nejen městského, ale i meziměstského provozu. Velmi oblíbeným dopravním prostředkem se ve městě stala sdílená kola, které mohou obyvatelé a obyvatelky využívat prvních 15 minut na účet města. Město má ale také připravený zcela nový a efektivnější systém fungování městské hromadné dopravy, aby lidem pohyb po městě co nejvíce zjednodušilo. Pro větší komfort cyklistů nainstalovalo město v uplynulých letech na hlavních cyklotepnách také tzv. Stojany pro cyklistovu duši, neboli servisní stojany.

„Velmi oblíbeným dopravním prostředkem se u nás stala sdílená kola, které mohou obyvatelé a obyvatelky využívat prvních 15 minut na účet města. To nám určitě pomáhá snižovat počet aut v ulicích. Když se podíváme na záměry pro následující roky, vidíme, že investice do cyklostezek a cyklotrasy mezi budoucími investicemi jednoznačně dominují. Máme ale také připravený zcela nový a efektivnější systém fungování městské hromadné dopravy, abychom lidem pohyb po městě co nejvíce zjednodušili,” říká místostarosta města Jaroslav Zatloukal.

Cyklistika je Uherském Hradišti běžným a hojně využívaným způsobem dopravy, výzvy Do práce na kole se místní obyvatelé a obyvatelky účastní pravidelně a na možnost rekreační cyklistiky láká město i turisty včetně zahraničních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…