Unikátní rallye elektromobilů projede dnes Brnem

24.05.2016 9:17

Od Ukrajiny, přes Německo, Českou republiku či Švýcarsko až po Monako. Přes celkem deset zemí projede na přelomu května a června unikátní rallye elektromobilů. Jednou ze zastávek aut poháněných elektřinou bude právě i Brno, a to v úterý 24. května.

Unikátní rallye elektromobilů projede dnes Brnem
Foto: automotodrom.cz
Popisek: Automotodrom Brno

Elektromaraton, který křižuje Evropu od východu na západ, ze Lvova na Ukrajině do Monte Carla v Monaku, bude trvat 13 dní a od 22. května do 3. června projede přes deset zemí a mnoho evropských měst. Jedním z nich bude i Brno.

„Elektromobily by do Brna měly dorazit 24. května v pozdějších odpoledních hodinách, posádky přespí v Brně a ráno vyrazí na další etapu,“ uvedla Lydie Zukalová z odboru zahraničních vztahů brněnského magistrátu. Dojezd i odjezd etapy bude na náměstí Svobody. Zájemci tak mohou auta na elektřinu vidět přímo v centru města.

Patronem akce je tradičně Jeho Královská Výsost Alberta II, prince Monaka a cílem závodu je podpora a propagace udržitelných a ekologických inovací, včetně používání elektromobilů v moderní Evropě.

Elektromaraton je značně unikátní rallye.  Není o rychlosti, ale o přesném příjezdu do cílového bodu. „Takzvané nulové auto jede jako první a určuje ‚etalonový čas‘. Vítězem je ten závodník, jehož čas je nejblíže k času nulového auta. Vzhledem ke skutečnosti, že závodníci jedou po veřejných silnicích v Evropě, musí dodržovat pravidla silničního provozu,“ uvedla mluvčí závodu Polina Astapova.

Elektromaraton je revivalem významného historického závodu Rallye Tallin- Monte Carlo, který se konal v letech 1930-39. V roce 2011 byla tato tradice evropské rallye obnovena, ale v moderním podání – současní účastníci mohou závodit pouze v elektromobilech.

Začátek této moderní rallye byl založen princem Albertem II během jeho oficiální návštěvy Tallinu. Nyní je maraton pravidelnou akcí, téměř každý rok se mění startovací město a trasa, ale cílový bod zůstává stejný – hlavní náměstí v Monte Carlu.

Více informací a aktuální situaci závodu najdete na stránce ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.