Ústí nad Labem: Uctění památky obětí náletů na město

17.04.2019 18:01

Představitelé města ve středu uctili památku obětí leteckých náletů na Ústí nad Labem, které se odehrály na samém konci druhé světové války.

Ústí nad Labem: Uctění památky obětí náletů na město
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

K pamětní desce na stěně budovy magistrátu položili věnec z živých květů primátor Petr Nedvědický, náměstci Věra Nechybová a Pavel Tošovský.

Město 17. a 19. dubna 1945 bombardovala letadla americké 15. letecké armády. Cílem náletů byl železniční uzel u Západního nádraží. Zahynulo nejméně 512 lidí deseti různých národnostní. Části městského centra a čtvrti Střekov byly zničeny. Prakticky přestala existovat čtvrť Ostrov pod Větruší i přilehlý železniční most.

Ústí nad Labem se tak stalo, po Plzni a Ostravě, třetím nejponičenějším městem v tehdejším Československu. Trosky způsobené bombardováním byly likvidovány až do konce roku 1946.

Největší památkou na tento nálet se stal gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie. V těsné blízkosti kostela došlo k detonaci tří leteckých pum. Ty způsobily vychýlení věže o více jak 2 metry od kolmé osy. Ta je tak nejšikmější věží na sever od Alp. Čtvrtá puma prolétla střechou kostela, ale naštěstí nedetonovala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

16:31 Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

Světová přehlídka kreativity Maker Faire zavítá poprvé do Jihlavy. Jednodenní akce se uskuteční 20. …