Ústí nad Orlicí: Lidé se díky kamerám cítí bezpečněji

19.11.2021 18:55

Na různé otázky kolem městského kamerového dohlížecího systému měla odpovědět anketa, kterou připravila komise prevence kriminality.

Ústí nad Orlicí: Lidé se díky kamerám cítí bezpečněji
Foto: ustinadorlici.cz
Popisek: Letecký pohled na Ústí nad Orlicí

O tom, že je téma bezpečnosti ve městě stále aktuální a pozorně sledované, vypovídá počet respondentů, kteří se ankety zúčastnili, celkem jich bylo 235.

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí
Většina z nich (55,1 procenta) se většinou cítí v Ústí nad Orlicí bezpečně a nemyslí si, že by jim zde hrozilo nějaké nebezpečí.

Necelá čtvrtina respondentů uvedla, že ohrožení cítí v některých lokalitách. Při specifikaci místa šlo hlavně o městskou část Hylváty (22,2 procent odpovědí), shodně 13,3 procenta nasbíraly Podměstí a městská část Dukla. Odpovědi, proč se občané v dané lokalitě cítí méně bezpečně, byly různé, poukazovali na přítomnost lidí bez domova, pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek, sociálně slabších a minoritních skupin. Zmiňován byl hluk, agresivní jedinci, řidiči nerespektující dopravní značení a předepsanou rychlost jízdy, zarostlá a tmavá místa nebo absence veřejného osvětlení a malá četnost kontrol policie.

Městský kamerový systém hodnotí většina respondentů jako účinný nástroj pro posílení bezpečnosti a veřejného pořádku ve městě, podporuje jeho rozšíření i do dalších lokalit. Téměř tři čtvrtiny respondentů by uvítaly dohled kamer v místě svého bydliště. Z ankety vyplývá, že v místech monitorovaných kamerami se lidé cítí bezpečněji. Nejvíce si je lidé přejí tam, kde vnímají bezpečnostní problémy, například na Podměstí nebo v Hylvátech.

„Výstupy z ankety nám poslouží pro další rozhodování, společně s městskou policií budeme připravovat rozšíření městského kamerového systému o nové body tam, kde si o ně lidé říkali nejčastěji,“ dodal místostarosta města Jiří Preclík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

13:05 Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

V průběhu včerejšího večera pořádalo město Hradec Králové v Parku 360 slavnostní předávání významnýc…