Ústí nad Orlicí: Připravuje se rekonstrukce ulic Kovářů a Zeinerova

13.02.2022 16:58 | Tisková zpráva

V letošním rozpočtu města je vyčleněno 16,5 milionu korun na rekonstrukci ulic Jana a Josefa Kovářů, Zeinerova a část ulice Chodská.

Ústí nad Orlicí: Připravuje se rekonstrukce ulic Kovářů a Zeinerova
Foto: ustinadorlici.cz
Popisek: Letecký pohled na Ústí nad Orlicí

 V tomto týdnu se uskutečnilo další setkání starosty města s obyvateli dotčené lokality, tentokrát nad rozpracovanou projektovou dokumentací. Obnova ulic naváže na výstavbu centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici, jehož otevření se předpokládá letos na jaře a předcházet jí bude výměna vodovodního a kanalizačního řadu. 

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34665 lidí

„Do projektové dokumentace byly zapracovány požadavky obyvatel ulice, které nám byly zaslány v průběhu loňského roku, její dokončení předpokládáme v březnu. Následně bude probíhat stavební řízení,“ nastínil další postup starosta města Petr Hájek. Vzhledem k rozsahu prací (jako první je naplánována kompletní výměna vodovodního a kanalizačního potrubí včetně přípojek) a vzhledem k časové náročnosti obou staveb se dá předpokládat, že rekonstrukce ulic bude kompletně dokončena až v příštím roce. „Na setkání jsme diskutovali také o organizaci dopravy během stavebních prací, které budou rozděleny do dvou na sebe navazujících etap,“ uvedl Petr Hájek.

V následné diskusi zazněly četné připomínky obyvatel dotčené lokality k dopravní situaci a životním podmínkám v místě. „Obyvatelům ulice Jana a Josefa Kovářů se podstatně zhoršila kvalita bydlení. Tři roky jsou pod tlakem stavby urgentu, poslední rok je ulice zatížena také činností covidového odběrového místa Orlickoústecké nemocnice. Frustrace a rozhořčení z této skutečnosti a z nedostatečné komunikace ze strany investora stavby byla na jednání víc než patrná,“ podotkl starosta.

Stavba urgentního příjmu je investici Pardubického kraje. Město má k dispozici pasport komunikací, ze kterého vyplývá, v jakém stavu byla ulice Jana a Josefa Kovářů před začátkem stavby centrálního příjmu a v jakém je nyní. Na jeho základě jedná s Pardubickým krajem o finanční kompenzaci, protože povinností investora a dodavatele stavby je uvedení komunikace do původního stavu.

Mezi Pardubickým krajem a obyvateli dotčené lokality také probíhá diskuse, zda a jakým způsobem má být provedena protihluková a vizuální clona mezi ulicí Kovářů a centrálním příjmem. Prvotní návrhy již padly a předpokládají spolupráci města v tom smyslu, že by clonící stěna stála na jeho pozemku. „Na schůzce jsem garantoval, že je město připraveno být nápomocno a takovou výstavbu umožnit. Otázka je, jak k případné realizaci přistoupí Pardubický kraj,“ uzavírá Petr Hájek.

Rekonstrukci ulic bude město kompletně hradit ze svého rozpočtu, investorem obnovy vodovodního a kanalizačního řadu bude městská společnost Tepvos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…