Ústí nad Orlicí: Prostor před Domem dětí osvěží hravé ruce

16.06.2021 12:59

Na stavbu nového Domu dětí a mládeže Duha, která jde do finiše, navážou úpravy okolí. Veřejná prostranství kolem novostavby a naproti ní na místě zbourané plicní ordinace se zazelenají a promění na živý městský prostor. Chybět nebudou ani hravé interaktivní prvky.

Ústí nad Orlicí: Prostor před Domem dětí osvěží hravé ruce
Foto: ustinadorlici.cz
Popisek: Letecký pohled na Ústí nad Orlicí

Kolem nového objektu budou vysazeny nové stromy, travnaté a zadlážděné plochy doplní městský mobiliář. Mezi domem dětí a bývalou administrativní budovou Perly vznikne pěší promenáda pod korunami stromů, která propojí ulici 17. listopadu se Špindlerovou. Výsadba zeleně a úpravy prostoru vedle úřadu práce povedou k vytvoření menšího parčíku určeného pro odpočinek.

Festival Sculpture Line

V otevřeném prostoru před domem dětí pak příchozí uvítá hravý prvek, velkoformátové plastiky otevřených dlaní v barvách duhy. Ruce, díla sochařky Alexandry Koláčkové, spojí Ústí nad Orlicí s mezinárodním sochařským festivalem Sculpture Line. Dlouhodobý umělecký projekt formou instalací do veřejného prostoru rozšiřuje kulturní a umělecký potenciál dané lokality. Letos se do něj zapojí 40 měst z 15 států, chystá se téměř devadesát instalací od padesátky předních sochařů z Česka i ze zahraničí.

Ústí nad Orlicí zvažovalo svou účast na festivalu už loni. "Do mezinárodního sochařského festivalu Sculpture Line se naše město mělo zapojit již v loňském roce. K instalaci na ústecké náměstí byla připravena socha Jezdce od Michala Gabriela. Záměrem bylo oživit veřejný prostor zejména v době konání Kocianova Ústí a Města v pohybu. Jezdec měl být předskokanem Ruky. Bohužel přišla první vlna koronavirové pandemie a rada města od záměru logicky ustoupila," podotkl starosta města Petr Hájek.

Anketa

Bojíte se negativních dopadů očkování proti covidu-19 na vaše zdraví?

73%
23%
hlasovalo: 9295 lidí

Ústí nad Orlicí už propojuje se Sculpture Line jméno ředitele festivalu, ústeckého rodáka Ondřeje Škarky. “Když jsem rozjížděl festival, nenapadlo mě, že se jeho linky dostanou zpět až do mého rodného města. Přiznám se, že mě tento pocit vnitřně hřeje. O to víc, když vím, že bude součástí nového areálu,” říká ředitel festivalu Ondřej Škarka.

Festival Sculpture Line vznikl před sedmi lety v České republice a dnes již propojuje sochařskou komunitu napříč zeměkoulí. V České republice se výtvarná díla objeví na náměstích, v parcích, ale i na nárožích v Praze, Pardubicích, Broumově či Rýmařově.

Alexandra Koláčková, absolventka výtvarného oboru Pedagogické fakulty v Olomouci, tvoří pro Ústí nad Orlicí hravé a barevné Ruce, které budou lákat k prozkoumání a posezení na prostranství před novým DDM Duha. Koláčkové Stéla již těší kolemjdoucí u Tančícího domu v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…