V Chebu jednal Ústavně - právní výbor Senátu

14.03.2018 17:35

Výjezdní zasedání výboru se konalo na západě Čech. Dnes se jednalo na chebské radnici.

V Chebu jednal Ústavně - právní výbor Senátu
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

V rámci výjezdního zasedání Ústavně - právního výboru Senátu se dnes jeho členové sešli s vedením města Cheb, zástupci Policie České republiky i městské policie.

Na programu jednání bylo několik témat, převážně z oblasti bezpečnosti či legislativy. Starosta města Zdeněk Hrkal nastínil problematiku bezdomovectví ve městě, kompetence městské policie či otázky úlohy státní policie v rámci dodržování příslušných zákonů.

Podle vyjádření plk. Josefa Kutila, vedoucího územního oddělení Policie České republiky Cheb, se státní policie potýká s neúměrně dlouhými lhůtami soudních jednání, která oddalují trestní řízení až na několik let. Jako další problém je narůstající administrativa při přestupkovém a příkazním řízení. Velmi složitým procesem je v praxi také nepropojenost systémů městské a státní policie. To jasně ukazuje na potřebu přesně dané legislativní úpravy příslušných zákonů a právních předpisů, vymezení a navýšení kompetencí obecní policie.

Diskutující se dotkli připravovaného zákona GDPR souvisejícího s ochranou dat ve státní správě i samosprávě, nebo situace nefinancování výkonů rozhodnutí vydaných stavebním úřadem.

„Město bylo nuceno na základě rozhodnutí stavebního úřadu nechat zbourat nelegální stavbu soukromého majitele. Do objektu se začali stahovat bezdomovci a dům razantně rychle chátral. Po neúspěšných jednáních s majitelem objektu však muselo město na vlastní náklady budovu zbourat. Z městské kasy tak na odstranění stavby šlo 2,5 milionu korun. A tady vidím příklad toho, kdy nejsou finančně státem propláceny výkony státní správy,“ konkretizoval situaci tajemník městského úřadu Václav Sýkora.

Téměř po dvouhodinové diskusi se členové výboru přemístili do budovy Chebského muzea, kde na ně čekala nová ředitelka Martina Kulová. Podle programu dnes delegace odjíždí zpět do Prahy.

(Přítomní členové Ústavně - právního výboru Senátu: Burian Jiří - senátor, místopředseda ÚPV), Dienstbier Jiří - senátor, Hubáčková Anna - senátorka, Sušil Radek – senátor, místopředseda ÚPV, Třísková Emilie - senátorka, místopředsedkyně ÚPV, Nenutil Miroslav - senátor, Větrovský Jaroslav - senátor, Skoupá Květa - tajemnice ÚPV, Štádlerová Markéta - asistentka ÚPV, Milan Eberle – ředitel Legislativního odboru).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…