V Havířově uctili památku obětí životické tragédie

10.08.2018 13:48

K uctění památky obětí životické tragédie se v sobotu v dopoledních hodinách konalo v Havířově-Životicích pietní shromáždění. U Památníku životické tragédie se sešli představitelé města Havířova, okolních měst a obcí, zástupci politických stran a spolků, příbuzní zavražděných a další hosté.

V Havířově uctili památku obětí životické tragédie
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Nechyběl ani válečný hrdina z druhé světové války plukovník Jan Ihnatík. S krátkým projevem vystoupila primátorka města Havířova Jana Feberová, dále předseda ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička, předsedkyně PZKO Helena Legowicz.

O duchovní rozjímání a modlitbu se postarali David Tyleček a Janusz Kożusznik. Pietu obohatil ženský pěvecký sbor Canticorum z Městského kulturního střediska Havířov a operní pěvec Vladislav Czepiec.

Čestnou stráž drželi vojáci Krajského vojenského velitelství v Ostravě a havířovští Junáci. Moderovala herečka Jolanta Balon. Na závěr zazněla Polská a Česká státní hymna.

Stalo se před 74 lety

Asi 2 hodiny po půlnoci 6. srpna 1944 vyjelo zhruba 60 příslušníků gestapa z Těšína do Životic. V Těrlicku se k nim připojili místní němečtí četníci a zvláštní jednotka wehrmachtu. Obklíčili Životice a nad ránem zahájili likvidační akci. Na jejím konci  leželo na polích a stráních Životic a přilehlých obcí 36 mrtvých mužů.

Brutální akce gestapa byla odplatou za přestřelku, k níž došlo o dva dny dříve v životickém hostinci Isidora Mokrosze mezi příslušníky gestapa a partyzány skupiny Kamińského. V přestřelce byli zabiti tři gestapáci a hostinský, na straně partyzánů byl jeden mrtvý a jeden těžce zraněný.

Reakce gestapa na sebe nedala dlouho čekat. Úředníci bludovického obecního úřadu museli okamžitě sestavit seznam občanů Životic. V obci, obklíčené německými vojáky, pak příslušníci gestapa provedli v každém domě prohlídku a po mužích požadovali, aby se prokázali potvrzením o přiznání německé státní příslušnosti. Každého, kdo potvrzení nepředložil, odvedli z domu a vzápětí jej zezadu zastřelili.

Během dopoledne bylo zavražděno 36 mužů. Nikdo z nich neměl s partyzánskou skupinou Kamińského ani s přestřelkou v životickém hostinci nic společného. Bylo mezi nimi 28 Poláků a 8 Čechů - obyvatel Životic, Horní a Dolní Suché a Dolního Těrlicka. Jejich věkový průměr se pohyboval okolo 30 let. Ještě týž den byli mrtví odvezeni na starý židovský hřbitov do Orlové, uloženi společně do hluboké jámy a zasypáni.

Několik týdnů po tragedii dostali příbuzní zastřelených úmrtní listy, které jako příčinu smrti uváděly náhlou srdeční smrt, srdeční mrtvici a srdeční slabost.

Teprve po válce, 24.6.1945, byly ostatky obětí životického masakru převezeny do Životic a uloženy do mohyly poblíž hřbitova. O čtyři roky později byl slavnostně odhalen pomník, jehož autorem je akademický sochař a malíř František Świder z Karviné. Více než sedm desítek let se u tohoto památníku každoročně koná mírová slavnost, na níž si její účastníci připomínají památku obětí a hluboký smysl jejich odkazu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…