V Karviné vyroste velký termální park

30.11.2018 7:35

Karviná se dočká velkého termálního parku, který do města přivede nové turisty z celé republiky i ze zahraničí. Postaví ho Lázně Darkov.

V Karviné vyroste velký termální park
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

Mají již zpracovanou zastavovací objemovou studii. Podle ní by měly být vybudovány nové objekty s 1800 m2 vodní plochy. Vznikne nová bazénová hala, kterou spojovací krček propojí s budovou Rehabilitačního sanatoria v Karviné-Hranicích. Počítá se také s výstavbou nového vstupního objektu, nového stravovacího objektu, denních apartmánů a viladomů. Součástí projektu je několik venkovních bazénů s termální vodou a parkoviště pro 300 aut. Společně s výstavbou velkého termálního parku dojde k celkové rekonstrukci stávajícího objektu lázeňského rehabilitačního bazénu, se kterým bude Thermepark propojen. V tuto chvíli se připravuje projektová dokumentace pro územní a stavební řízení.

Termální park bude určen pro širokou veřejnost a bude otevřen celoročně. Jeho kapacita dosáhne přibližně šest stovek návštěvníků v jeden okamžik, v letních měsících dokonce až jeden tisíc.

„Karviná má ideální podmínky pro takovýto projekt a zaslouží si ho, Lázně Darkov mají zase potřebné know-how a zázemí k provozování velkého termálního parku, spojení proto dává smysl,“ uvedla generální ředitelka Lázní Darkov Ing. Pavlína Filipi. Náměstek primátora Ing. Lukáš Raszyk (ČSSD) k záměru Lázní Darkov říká: „Zúčastnili jsme se představní projektu a moc se nám jeho potenciál líbí. Tento záměr posune turistický ruch v našem městě zase dál a současně doplní stávající nabídku letního koupaliště a výsledné podoby připravované rekonstrukce krytého bazénu. Lázně Darkov mohou počítat s naší podporou a propagací, která zde již funguje a je oboustranně prospěšná.“

Celkové náklady na výstavbu Thermeparku v Karviné dosáhnou zhruba 650 milionů korun. Část z nich pokryjí Lázně Darkov z vlastních zdrojů, část by měla přitéct z evropských fondů, na část si vezmou Lázně Darkov úvěr. V neposlední řadě by měl pomoct i příspěvek Moravskoslezského kraje a statutárního města Karviné.

Termální park pomůže dalšímu zatraktivnění a růstu města i celého regionu. Projekt bude mít zásadní ekonomický dopad na celý region. Karvinské termály vytvoří nová pracovní místa, další pracovní místa vzniknou sekundárně v oblastech navázaných na masivní příliv turistů do regionu. Převažovat by měla domácí klientela. Přijíždět by měla i nedaleká klientela z Polska. Srovnatelné termály existují v Maďarsku nebo na Slovensku.

Některé bazény budou naplněny výhradně vyhlášenou jodobromovou vodou z termálního minerálního pramene. Unikátní jodobromová voda – solanka – má vysoký obsah jodu, který je dokonce vyšší než v přímořských oblastech. Její příznivé léčivé účinky působí blahodárně na cévní systém, napomáhají při léčbě pohybového a nervového ústrojí a také při léčbě nemocí gynekologických a kožních. Koupele v této vodě jsou každodenní součástí balneorehabilitace v Lázních Darkov.

Lázně Darkov jsou poslední roky ve výborné kondici a je o ně velký zájem. Postupně investují do nejrůznějších oprav, modernizací a zkvalitnění služeb pro pacienty. V obou areálech, jak v Historických Lázních Darkov, tak v Rehabilitačním sanatoriu v Hranicích. I díky tomu do nich každým rokem přijíždí více klientů a jejich kapacity jsou zcela vytíženy. Lázeňští hosté, kteří přijíždějí do lázní na dlouhodobé pobyty, jsou ekonomickým impulsem pro celý region. Přiváží s sebou peníze, které v regionu utratí za řadu dalších navazujících služeb a zboží, v rámci svých pobytů navštěvují různá kulturní zařízení a historické objekty.

Léčivé prameny v Darkově jsou známy už od 13. století. Vytryskly při hledání uhlí. Podle pověsti stávala v Darkově studánka jodobromové vody, kterou místní lidé využívali v přírodním léčitelství. Počátek samotných lázní se datuje do roku 1867, kdy místní přírodní zdroje byly uznány jako léčivé a byla zahájena první lázeňská sezona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…