V Kroměříži je k vidění synagoga, kterou za války zbořili nacisté

29.05.2016 6:34

Naprosto ojedinělý pohled na synagogu, která už více než sedmdesát let neexistuje, se naskytne všem návštěvníkům Kroměříže od konce května.

V Kroměříži je k vidění synagoga, kterou za války zbořili nacisté
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Velkoplošné vyobrazení židovské modlitebny se nachází na stěně Domu kultury, tedy přesně v místě, kde tato monumentální stavba stávala. Přestože technicky nebylo možné dodržet původní měřítko stavby, díky instalaci si nejen turisté, ale i samotní Kroměřížané mohou reálně vybavit, jak synagoga vypadala a jakou symbiózu tvořila se svým okolním, což už známe jen z historických snímků.

„Dům kultury prochází rekonstrukcí a jeho čelní stěna je zakryta lešením. Rozhodli jsme se tento vzhledový handicap napravit připomenutím poměrně nedávné a dodnes stále diskutované historie našeho města. Kroměřížský archiv nám poskytl překrásnou perokresbu synagogy, kterou jsme přenesli na plachtu a instalovali ji na čelní stěnu Domu kultury,“ vysvětlil vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu kroměřížské radnice Pavel Zrna. Podle něj je synagoga první velkou instalací letošní turistické sezony, která nese název „Kroměříž 2016: V barvách, světle, umění“ a jejímž cílem je mimo jiné obohatit veřejný prostor o netradiční výtvarné počiny. K vidění budou například 3D malba, videomappingová projekce, streetart aj. (více informací na www.vybarvenybeh.cz a www.kromeriz.eu)

Historicky třetí a také poslední synagogu v Kroměříži postavil na dnešním Komenského náměstí v letech 1909 – 1910 stavitel Ladislav Mesenský podle návrhu architekta Jakoba Gartnera. Osud však tomuto architektonickému skvostu nedopřál dlouhého trvání. Už v roce 1940 prakticky přestala existovat kroměřížská židovská komunita a synagoga byla určena k demolici. „Stalo se tak v listopadu 1942. Demolici provedla německá posádka, která měla s odstřelem velké problémy a musela jej několikrát opakovat. Materiál ze zbořené stavby si rozebrali místní obyvatelé,“ přiblížila válečné události Jitka Zezulová, ředitelka Státního okresního archivu v Kroměříži. Vedle místa, kde synagoga stávala, byl v roce 1994 odhalen památník kroměřížským obětem holokaustu od Olbrama Zoubka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

11:17 Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

V Brně v Orlí ulici byla slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Pr…