V Olomouci ubyla skoro polovina heren. Snaha radnice se vyplatila

14.09.2016 19:19

K výraznému snížení počtu heren došlo během posledních let v Olomouci. Zatímco ještě relativně nedávno byla na území města skoro stovka míst, kde provozovatelé nabízeli hru na výherních hracích přístrojích nebo videoloterijních terminálech, dnes jich je jen 57. Tento počet se rozhodně nebude zvyšovat, naopak lze v souvislosti s novou legislativou očekávat jeho další snížení.

V Olomouci ubyla skoro polovina heren. Snaha radnice se vyplatila
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V souladu s programovým prohlášením se proto také RMO rozhodla tento stav radikálně snížit. Počet míst, kde lze provozovat hazard, se v Olomouci řídí obecně závaznou vyhláškou z ledna roku 2014. Její příloha stanoví celkem 57 aktuálně platných povolených adres. Mimo to ale byly v provozu herny, které fungovaly buď na základě výjimky oficiálně do konce roku 2014, nebo na základě povolení ministerstva financí. V posledních dvou letech se město snažilo provozovatele těchto heren přimět k jejich uzavření.

„Vytvořili jsme pracovní skupinu rady města k problematice hazardu. Její členové přicházeli s různými připomínkami a podněty, na základě kterých jsme například žádali ministerstvo financí o zahájení správního řízení s provozovateli k ukončení provozu VLT na nepovolených adresách,“ popisuje snahu města náměstek primátora Martin Major. „Jednali jsme mnohokrát i s provozovateli, kteří podnikali na základě licencí ministerstva na námi nepovolených adresách,“ dodává Martin Major.

V každé herně budou přístroje jen jednoho provozovatele

Při poslední kontrole koncem srpna se pak ukázalo, že na území města již není v provozu žádná herna a ani jediný videoloterijní terminál v rozporu s příslušnou vyhláškou, tedy mimo zmíněných 57 adres.

„Předpokládáme, že i v budoucnu se bude počet heren snižovat, a to v souvislosti s vyšším zdaněním hazardu a novým zákonem o hazardních hrách,“ doplňuje primátorův náměstek Major. Nové přístroje bude možné provozovat například výhradně v hernách a kasinech, nikoliv v prostorách, kolaudovaných jako restaurace. V každé herně budou přístroje jen jednoho provozovatele, a ne více, jako tomu bylo doposud. Tyto a další legislativní změny pravděpodobně povedou k zániku některých menších heren.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…