V Písku si vyzkoušeli, jak jsou připraveni na krizovou situaci

17.06.2019 9:16

Fiktivní havárie v Jaderné elektrárně Temelín je hlavním tématem cvičení Zóna 2019. To má prověřit připravenost krizových štábů a jednotlivých složek integrovaného záchranného systému, a to především v oblasti spojené s ochranou obyvatelstva v okolí jaderné elektrárny. Cvičení je proto zaměřeno na evakuaci osob a jejich dočasném ubytování, monitorování radiační situace či uzavření havarijní zóny.

V Písku si vyzkoušeli, jak jsou připraveni na krizovou situaci
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Na pracovišti krizového managementu Městského úřadu Písek v úterý 11. června zasedli členové krizového štábu ORP, zástupci základních složek IZS a odborníci s ohledem na druh řešení mimořádných událostí nebo krizových situací. „V rámci rozeher, tedy dle popisů různých událostí, které by ve spojení s danou situací mohly nastat, jsme si prověřili naši připravenost je vyřešit, a za přítomnosti rozhodčích z Ministerstva vnitra - generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, příslušníků Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, pracovníků Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a zástupců obecních úřadů obcí s rozšířenou působností z Jihočeského kraje jsme společně korigovali další postupy a odstraňovali případné nedostatky. Hlavní rozhodčí byl mile překvapen, když jsme dokázali i po vyřešení rozeher nalézat další alternativní východiska,“ říká pracovník krizového řízení Aleš Kudlák.

V multifunkční hale Elim a tělocvičně ZŠ T. G. Masaryka byla mezitím prakticky procvičována činnost přijímacího střediska ORP, příjem a registrace osob evakuovaných ze zóny havarijního plánování, včetně dozimetrické kontroly, dekontaminace a karanténních opatření. Dále pak nouzové ubytování těchto lidí. Jako figuranti vypomohli studenti Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a příslušníci Policie ČR.

„Chtěl bych všem účastníkům cvičení poděkovat za spolupráci a profesionalitu, s jakou ke cvičení přistupovali. Hodnocení rozhodčích bude zpracováno a předloženo do konce června. Věřím, že bychom v krizové situaci obstáli přinejmenším tak dobře, jako v roce 2002 při povodních,“ uzavírá Aleš Kudlák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…