V Plzni odhalili památník padlým zaměstnancům Škodových závodů

29.11.2017 18:15

V areálu plzeňské Škodovky byl v úterý 28. listopadu 2017 odhalen památník zaměstnancům Škodových závodů, kteří padli za druhé světové války. Je umístěn v bezprostřední blízkosti V. brány naproti budově 3D planetária v ulici Emila Škody.

V Plzni odhalili památník padlým zaměstnancům Škodových závodů
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Pomník byl kompletně vyroben současnými zaměstnanci Škody Transportation a financován Nadací Krsek Foundation. Slavnostního odhalení se zúčastnil za město Plzeň primátor Martin Zrzavecký, za Plzeňský kraj hejtman Josef Bernard. Součástí odhalení bylo předání pamětních medailí Českého svazu bojovníků za svobodu manželům Krskovým, zakladatelům Nadace Krsek Foundation, která financovala památník a týmu zaměstnanců, jenž ho vyrobil.

Jedná se o kovový solitér vyvedený v industriálním duchu, který mimo jiné představuje průmyslový charakter místa. Pietní místo připomíná tragické oběti nacistické perzekuce stejně jako oběti spojeneckých náletů z řad zaměstnanců plzeňské Škodovky. Byl vytvořen podle návrhu architekta Petra Šneberka, při tvorbě návrhu se snažil využít logo Škodovky. Zjednodušený tvar okřídleného šípu tvoří základ podoby pomníku a jeho rotací po vertikální ose vzniká poté výsledný tvar. Materiálem je ocel pokrytá rzí, jedná se o tvrdý odolný kov.

Aktivní odbojáři i o oběti spojeneckých náletů

„Škodovka je neodmyslitelně spjatá s Plzní. Jsem velmi potěšen, že se Nadace Krsek Foundation rozhodla věnovat prostředky právě na pomník, který nám všem bude připomínat hrdinství tehdejších zaměstnanců, dělníků i techniků, kteří přišli v době nacistické okupace o život. Rovněž si vážím toho, že pomník vyrobili současní pracovníci Škody Transportation, kteří soucítí s historií společnosti a též s historií města Plzně,“ připomněl při odhalení primátor Martin Zrzavecký.

V areálu Škody bylo v minulosti umístěno několik pamětních desek zaměstnanců, kteří zemřeli za druhé světové války. Ne všechny se ovšem dochovaly a každá měla jiný vzhled i použitý materiál, proto vznikla myšlenka vybudovat nové pietní místo s uvedením 398 jmen obětí druhé světové války z řad zaměstnanců společnosti. Jednalo se jak o aktivní odbojáře, tak i o oběti spojeneckých náletů na Škodovku. Mezi odbojáři byl i Antonín Burda, který byl za druhé světové války pověřen řízením odbojové činnosti ve Škodovce, byl gestapem zastřelen. Dalším odbojářem byl Josef Kočárek, vědec, který mimo jiné předal spojencům mimořádně významnou a technicky podrobnou zprávu o výrobě raketových střel V2, jedné z tajných nacistických zbraní, kterými chtěl Adolf Hitler zvrátit průběh války. V roce 1944 byl zatčen a nakonec se v tereziánské pevnosti otrávil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…