V Plzni stojí dvě Stavby roku 2019

10.09.2020 18:35

Titul Stavba roku Plzeňského kraje 2019 získala v úterý 8. září v Měšťanské besedě Lokalita Bolevec, určená pro bydlení v samostatných rodinných domech se zahradou, a novostavba administrativní budovy Konplan. Ta se stala zároveň vítězem internetového hlasování, a zasloužila si tak Cenu veřejnosti. Cena primátora města Plzně patří bytovému domu Sylván. Plzeňský architekt Jiří Zábran je podepsán pod čtyřmi oceněnými stavbami.

V Plzni stojí dvě Stavby roku 2019
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Odborná porota soutěže Stavba roku Plzeňského kraje posuzovala celkem 37 přihlášených děl, 19 z nich získalo nominace. Porota zvolila dvě vítězné stavby. Titul Stavba roku Plzeňského kraje 2019 udělila rodinným domům v Lokalitě Bolevec v Plzni podle architektonického návrhu projectstudia8. Rozmístění domů na okraj pozemků nahrazuje 3,5 metru vysoké protihlukové stěny, které by tu jinak musely vzniknout. „Ocenili jsme zejména originální schéma zástavby a výrazově čistou soudobou architekturu, která dokázala navázat na půvab starých statků a usedlostí,“ vysvětlil předseda poroty Miloslav Michalec.

Stavbou roku Plzeňského kraje 2019 je i nová administrativní budova firmy Konplan v Plzni na Borských polích, a to za originální návrh ateliéru PRO-STORY a přesvědčivou realizaci. Vyniká unikátní fasádou tvořenou kovovými lamelami, které jsou místy prolomeny ostrůvky zeleně. „Cenu jsme udělili za suverénní architektonický počin, jenž – i díky svým urbanistickým kvalitám – výrazně překonává měřítko regionu,“ řekl o stavbě člen odborné poroty Petr Klíma. Stavba Konplan se líbila také lidem, kteří hlasovali na webových stránkách soutěže. Získala největší počet hlasů a vysloužila si Cenu veřejnosti. Celkem se do hlasování zapojilo 2638 lidí a nejúspěšnější stavba Konplan oslovila přes 400 z nich.

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37223 lidí

Primátor města Plzně Martin Baxa ocenil Bytový dům Sylván v Plzni za přesvědčivou a čistou architektonickou formu s pravidelnými rastry oken, balkonů a stínících prvků a s parkově upraveným vnitroblokem. „Jsem rád, že Cenu primátora mohu udělit právě bytovému komplexu, za nímž stojí architekti Jiří Zábran a Patrik Novák. Přestože jde vlastně o jednoduchou stavbu, dokáže zaujmout a nadchnout. Nepotřebuje k tomu přitom barevnou fasádu ani drahé materiály, základem je koncept založený na bílé a práci s jednoduchými liniemi. Za mě je to skvělá práce,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Zmíněný architekt Jiří Zábran je podepsán nejen pod vítěznou budovou Konplan, ale i pod projekty, které získaly další ceny, tedy pod Bytovým domem Papírnická, jenž získal Cenu Svazu podnikatelů ve stavebnictví a Bytovým domem v Radyňské ulici, jejž ocenila Krajská hospodářská komora v Plzeňském kraji.

Další ocenění získaly Knihovna města Spálené Poříčí (Cena poroty), Přírodní zahrada a budova mateřské školy v Klenčí pod Čerchovem (čestné uznání poroty) a Rekonstrukce mostu trati Pňovany – Bezdružice (Cena hejtmana Plzeňského kraje).

Vyhlašovateli soutěže jsou Plzeňský kraj a město Plzeň, odborným garantem je Krajská hospodářská komora v Plzeňském kraji. Spoluvyhlašovateli jsou Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR a Obec architektů. Soutěž se koná pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje, primátora města Plzně a Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

13:05 Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

V úterý 7. května odstartovaly bourací práce na hlavní budově Carimexu známého také jako Skleněné pe…