V Prachaticích se snižuje cena tepla a teplé vody

10.02.2018 9:36

Tepelné hospodářství Prachatice s.r.o. po dohodě s Městem Prachatice snižuje od 1. 1. 2018 cenu tepla a teplé vody. Vedení města Prachatice a Tepelné hospodářství Prachatice s.r.o. tímto plní slib svým občanům, odběratelům a oznamují snížení ceny tepla a teplé vody s účinností od 1. 1. 2018.

V Prachaticích se snižuje cena tepla a teplé vody
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Tepelné hospodářství Prachatice s.r.o. provedlo na základě dostupných informací předběžnou kalkulaci cen tepla na rok 2018. C eny tepla jsou uvedeny v následující tabulce:

Pokud bychom chtěli snížení ceny tepla uvádět v procentech, pak u nejčastěji sledované položky, za kterou je prodáváno teplo do naprosté většiny bytových domů (tzv. dodávky ze sekundárního okruhu) mezi lety 2017 a 2018 činí pokles 40 Kč/GJ což představuje přibližně 6%, i když od roku 2014 je to už dokonce 70 Kč/GJ což činí téměř 10 %, a to přes to, že mezi lety 2013 až 2017 se snížil objem prodaného tepla o 22 tis. GJ tj. 19%. Pro představu lze uvést, že roční úspora běžné rodiny užívající byt o velikosti 3+1 se bude p ohybovat ve výši 600, - Kč v teple a 400, - Kč v teplé vodě. Celkově tak pro běžnou rodinu v Prachaticích dojde k průměrné roční úspoře v ceně tepla o 1000, - Kč včetně DPH.

Na snížení ceny tepla se významnou měrou podílí především řízení vysoce efektivního provozu kogeneračních jednotek a parní turbíny jako kombinované výroby elektřiny a tepla KVET, ale také stále zefektivňované hospodaření společnosti. Například soustavnou modernizací tepelných sítí, zvyšování účinnosti výměníkových stanic, zavádění dálkového řízení a sběru d at, personál ních opatření apod. K pozitivnímu vývoji přispěla také stabilizace cen zemního plynu včetně ukončení intervence ČNB a následné posílení kurzu české koruny vůči euru. Graf vývoje ce ny tepla v příloze č.2 ukazuje tendenci cenového vývoje od roku 2008.

V roce 2014 je do provozu uveden systém KVET a začíná docházet ke stabilizaci ceny a jejímu následnému snižování. Předběžná cena roku 2018 se tak dostává pod své desetileté minimum a pro Tepelné hospodářství představuje zvýšení konkurenceschopnosti na trhu alternativních zdrojů vytápění. Graf vývoje prodeje tepla poukazuje na celkový trend poklesu prodeje tepla. I přes tento nepříznivý jev, za který je možné považovat také i postupné zvyšování DPH, který většinou u jiných společností často vede ke zvyšování cen, dokázalo Tepelné hospodářství díky efektivnímu provozu cenu nejen stabilizovat, ale i nadále snižovat. Velmi citelnou nevýhodu oproti ostatním teplárnám spatřujeme v odlišné cenové lokalitě distribuční soustavy plynu. Jižní Čechy společn ě s jižní Moravou spadají pod distributora E - ON, který na základě cenového rozhodnutí ERU, započítává do ceny plynu distribuční poplatek. Tento poplatek pr o nás představuje např. oproti Pražské plynárenské a.s. navýšení nákladů na plyn o 6,3 mil. Kč /rok . Odstranění distribučního poplatku by pro naše odběratele představovalo další snížení ceny tepla o cca 60 Kč/G.

Po 4 let ech provozování KG jednotek v Tepelném hospodářství Prachatice s.r.o. je možné jejich příno s vyčíslit částkou přibližně 60 , - Kč/GJ s DPH ve prospěch konečné ceny pro odběratele. Informace o změně cen tepla bude uveřejněna na webových stránka společnosti a současně v médiích.

Odběratelé budou o změně informováni prostřednictvím přílohy v lednové faktuře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…