V kroměřížské MHD bude jezdit další nový autobus na CNG

22.07.2018 14:55

Cestujícím v kroměřížské městské hromadné dopravě bude sloužit další nový autobus s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Vozidlo značky Iveco stálo 6,095 milionu korun bez DPH.

V kroměřížské MHD bude jezdit další nový autobus na CNG
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Slibujeme si od něj další úspory provozních nákladů a také tímto pokračujeme v cestě za ekologickou MHD ve městě,“ uvedl starosta Jaroslav Němec (nezávislý). Dva autobusy na CNG značky Iveco jezdí v Kroměříži už od konce loňského ledna.

Nový autobus bude nasazen na běžné linky ještě během července. Má 43 míst k stání a 29 k sezení. „Je samozřejmě bezbariérový. Jako jediný v kroměřížské MHD má i klimatizaci v celém voze, starší autobusy ji mají jen u řidiče. Nový autobus má také snížená okénka, která využijí vozíčkáři i malé děti,“ popsal Petr Sedláček, jednatel Kroměřížských technických služeb (KTS), které MHD ve městě provozují. Autobus má stejně jako dva loni pořízené vozy elektronickou informační tabuli.

Autobusy s pohonem na stlačený zemní plyn šetří v kroměřížské MHD oproti vozidlům na naftu kolem 40 procent provozních nákladů. Konečné úspory budou nižší, neboť autobusy na CNG jsou dražší, platí se revize tlakových nádob a častější je výměna olejů. „Nezanedbatelným přínosem je však také ochrana životního prostředí,“ dodal místostarosta Marek Šindler (ČSSD). V budoucnu bude hrát roli i vývoj cen paliv a jejich daňové zatížení.

Kroměříž by podle Šindlera ráda v obměně vozového parku pokračovala, a to s podporou evropských dotací. První tři vozidla na CNG hradily KTS ze svých prostředků. MHD v Kroměříži provozují nyní třemi novými vozidly Iveco na CNG a šesti autobusy značky Volvo s pohonem na naftu. Jedno z vozidel Volvo po zařazení nového autobusu na linky zůstane v rezervě. Průměrné stáří vozidel kroměřížské MHD činí necelých devět let.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…