V třebíčských ulicích budou nové stromy

07.12.2015 11:30

Odbor životního prostředí Městského úřadu v Třebíči připravil ke konci tohoto roku obnovu několika stromořadí.

V třebíčských ulicích budou nové stromy
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Na Dreuschuchově ulici nahradí jeřábové stromořadí okrasné třešně

V úseku mezi ulicemi Ruská a Štefánikova bylo v zeleném pásu mezi chodníkem a vozovkou nesouvislé mezerovité jeřábové stromořadí. Několik jeřábů zde již zcela chybělo a zbylé stromy nebyly v optimálním zdravotním stavu, navíc některé se nacházely na přípojkách inženýrských sítí k rodinným domům a bránily tak jejich nutné obnově. Na základě povolení orgánu ochrany přírody a krajiny bylo rozhodnuto zbylé stromy pokácet a v ulici založit nové stromořadí, které bude tvořeno celkem patnácti malokorunnými okrasnými třešněmi – Prunus subhirtella Fukubana. Jedná se o neplodící okrasný kultivar s rozložitou, téměř kulovitou korunou, jemným větvením, na jaře velmi brzy kvetoucí, s růžovými poloplnými květy.

Ulici Spojenců čeká příští týden výsadba 24 třešní jedoských

V týdnu od 7. prosince bude probíhat obnova javorového stromořadí na ulici Spojenců. Zde vzhledem k exponovanosti stanoviště zadal odbor životního prostředí zpracování posouzení zdravotního stavu stávajících stromů. Z posouzení vyplynulo, že z celkového počtu 17 hodnocených stromů je jich 6 zcela nevyhovujících až havarijních, 9 nekvalitních a neperspektivních a pouze 2 stromy byly hodnoceny jako průměrné a nadále perspektivní. S ohledem na zjištěné výsledky zadal odbor životního prostředí zpracování návrhu obnovy stromořadí. Obě dokumentace zpracoval autorizovaný zahradní architekt. Návrh obnovy počítá s odstraněním stromořadí, tvořeného přestárlými kulovitými javory, včetně odstranění nevhodného keřového podrostu s výsadbou celkem 24 nových stromů. K výsadbě je navržena třešeň jedoská – Prunus x yedoensis. Jedná se o okrasného křížence s rozložitou korunou, na jaře velmi brzy kvetoucího bílými jednoduchými květy, při rozpuku narůžovělými. Atraktivní je rovněž podzimní žlutooranžové zbarvení listí. Výhodou je i velmi omezená plodnost druhu. Obnova proběhne pouze v rozsahu pozemků ve vlastnictví města Třebíče, tzn. s výjimkou spodního úseku ulice pod bytovým domem Řípovská 877.  Realizace akce si vyžádá částečné omezení podélného parkování pod svahem, o přesném termínu prací budou obyvatelé domů informováni pomocí přenosného dopravního značení a na vchodech přilehlých bytových domů.

Na Polance budou stát buky

Poslední větší akcí je obnova části stromořadí v Sadech na Polance, konkrétně v úseku podél hokejbalového hřiště. Zde se jedná o přestárlé stromořadí, kde v důsledku přehuštění výsadby došlo k tvorbě vysoko vyvětvených stromů s problematickou stavbou koruny. V minulosti zde probíhala rozsáhlá stavební činnost a stromy reagují na poškození kořenů snížením vitality. Několik nejhorších stromů v tomto prostoru muselo již být z bezpečnostních důvodů pokáceno. Jasany, které zde převažují, jsou navíc v poslední době napadány houbovou chorobou, která jim způsobuje prosychání korun. V loňském roce zde byly všechny stromy ošetřeny, přičemž i přes provedenou údržbu se zde v letošním roce opět vyskytlo velké množství suchých větví. Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto přikročit k další – celkově už třetí - etapě celkové postupné obnovy tohoto stromořadí s tím, že namísto pokácených stromů zde bude vysazeno šest nových buků v návaznosti na již provedenou obnovu protější strany stromořadí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…