Valašské Klobouky: Domácnosti budou třídit do nových nádob

22.10.2016 9:35

Příští rok přinese ve Valašských Kloboukách změnu v třídění odpadů v rodinných domech. Lidé dostanou zdarma k dispozici nádoby k domácímu třídění plastu a papíru. Vytříděný odpad bude jednou měsíčně vyvezen.

Valašské Klobouky: Domácnosti budou třídit do nových nádob
Foto: wikipedia
Popisek: Valašské Klobouky

Systém je náhradou současného pytlového svozu obou druhů odpadu. Další komodity jako bioodpad, elektroodpad nebo sklo se budou i nadále třídit na kontejnerových stanovištích.

„Město Valašské Klobouky občanům bezplatně poskytne nádoby o objemu 120 litrů, které budou podobné popelnicím na komunální odpad a podobné bude i jejich používání. Od sebe se budou lišit barevností víka, takže lidé snadno poznají, která je určena na třídění papíru a která na plasty,“ informoval místostarosta města Martin Janík.

V určeném termínu vývozu lidé jednoduše přistaví nádoby ke komunikaci, tak jako je tomu u klasických popelnic. Zpočátku bude stanoven měsíční svoz s tím, že po prvním čtvrtletí bude průběh vyhodnocen a četnost bude případně upravena.

„Předpokládáme, že u rodinných domů dojde ke změně frekvence svozu komunálního odpadu z týdenního na čtrnáctidenní, tak jak je tomu v okolních obcích. Pokud domácnosti normálně třídí, popelnice na směsný komunální odpad zůstávají při týdenním vývozu poloprázdné, což je neefektivní. Ušetří se tak nemalé prostředky za svoz a skládkování,“ poznamenal místostarosta.

Souběžně se zavedením domácího třídění do nádob zmizí ze stanovišť v zástavbě rodinných domů kontejnery na plast a papír, zůstanou kontejnery na bioodpad, elektrozařízení, oděvy a také skleněné obaly. U bytových domů budou naopak počty kontejnerů na papír a plast navýšeny. Kovový odpad pak mohou lidé přinášet na sběrný dvůr.

„Přípravy na změny v odpadovém hospodářství jsou v plném proudu. V listopadu předpokládáme distribuci nádob do domácností, tak abychom od ledna 2017 plynule navázali novým systémem,“ sdělil Martin Janík. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…