Valašské Meziříčí: Kraj podpořil revitalizaci náměstí částkou 21 milionů Kč

09.08.2022 11:44 | Tisková zpráva

Na náměstí ve Valašském Meziříčí panuje už rok čilý stavební ruch, který se blíží do finále. Nové stromy se už zelenají a centrální plochu z větší části pokrývá žulová dlažba, jež nahradila starý rozpraskaný asfalt. Hotovo má být v září a město získalo na stavbu za 60 mil. Kč dotaci od Zlínského kraje, která pokryje třetinu nákladů.

Valašské Meziříčí: Kraj podpořil revitalizaci náměstí částkou 21 milionů Kč
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

Náročná revitalizace, jejíž součástí je kompletní proměna podoby náměstí a také odborný archeologický průzkum s řadou unikátních objevů, začala v druhé polovině loňského roku. Práce naštěstí nepřerušil ani nedostatek materiálů na trhu. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
„Dodavatelská firma PORR a. s., pracuje s maximálním nasazením pod bedlivým dohledem stavebního dozoru. Cílem nás všech je, aby tu nové náměstí bylo další desítky let i pro příští generace. S ohledem na složitost revitalizace a například nezbytnost hlubších podkladních vrstev jsme však museli původní srpnový termín dokončení posunout až na září. Věřím, že to všichni občané i vlastníci a nájemci domů na náměstí pochopí,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková s tím, že práce probíhají tak, aby byl co nejméně omezen provoz obchodů, restaurací a dalších služeb.

Radní města aktuálně schválili také přijetí dotace na revitalizaci náměstí od Zlínského kraje. „Jedná se o částku bezmála 21 milionů korun, za což jsme opravdu vděční. Touto dotací totiž pokryjeme třetinu všech nákladů a ušetřené peníze můžeme investovat do dalších důležitých projektů v našem městě,“ navázala místostarostka Wojaczková.

V rámci revitalizace se náměstí dočká například nové zeleně a stromů po obvodu, povrchů kompletně z přírodního kamene či nového mobiliáře. Přibude fontána, pítko, ale také časová osa v centrální ploše. Náměstí bude přístupnější a bezpečnější pro chodce. Vzniknou zde odpočinkové zóny s ostrůvky zeleně a restaurační zahrádky budou mít jasně vyčleněné plochy. Na náměstí zůstane i tradiční vánoční strom. Konečná podoba revitalizace vychází z kompromisní dohody mezi radnicí, památkáři a vybranými odborníky. Náměstí je totiž centrem městské památkové zóny a jeho úpravy se řídí podmínkami platnými pro toto území. Investiční akce „Revitalizace náměstí ve Valašském Meziříčí“ je spolufinancována Zlínským krajem. 

Název projektu: Revitalizace náměstí ve Valašském Meziříčí, reg. číslo IND/2022/081
Zlínský kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…