Valašské Meziříčí: Monitorovací stanice na Bečvě zahájila provoz

14.06.2022 9:15 | Tisková zpráva

V pátek 3. června zahájila svůj provoz monitorovací stanice na vodním toku Bečva. Základním cílem projektu je ověření možnosti provádět kontinuální monitoring toxicity vody, a to za účelem včasné identifikace havárií, jakou byla například ekologická havárie na řece Bečvě ze září roku 2020.

Valašské Meziříčí: Monitorovací stanice na Bečvě zahájila provoz
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka (dále VÚV TGM) chce tímto projektem ukázat řešení, která by mohla být využita na vybraných vodních tocích v České republice s potenciálním vznikem podobné havárie a nabídnout jej pro využití v praxi. 

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15394 lidí
Cílem projektu není dodatečně zjišťovat další důkazy ze zmíněné havárie ale poučit se z této neblahé zkušenosti a nabídnout řešení pro budoucnost. Odborníci VÚV TGM vycházejí ze svých zkušeností, které byly již v minulosti aplikovány na Odře nebo při monitoringu pitné vody pro Prahu z vodního díla Želivka. Na projekt může navázat již existující informační systém NAVAROSO, který dokáže poskytnout křížově provázané údaje potřebné pro rychlé získávání informací o možných příčinách zhoršení jakosti vod, postupech k určení typu znečištění a odhadu jeho šíření ve vodoteči. Samotný systém NAVAROSO umožní zefektivnit ochranu vod jak v oblasti mitigace (zmírnění) negativních vlivů znečištění rychlejší detekcí jeho příčin, tak v prevenci možného znečišťování přesnější a rychleji dostupnou informací o jeho potenciálních zdrojích v povodí.

Projekt je financován z vlastních prostředků VÚV TGM a předpokládaná délka trvání celého projektu je naplánována na jeden rok. Výsledky projektu budou následně vyhodnoceny, včetně stanovení podrobného postupu fungování monitorovací stanice a následně pak bude předán zástupcům státní správy pro další případné využití, které je například v sousedním Německu běžnou praxí.

Více se o projektu online kontinuálního monitoringu toxicity říční vody dozvíte ZDE.

Zdroj: ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…