Valašské Meziříčí: Park hvězdárny čeká výrazná proměna

13.07.2020 7:35

Výrazná proměna čeká prostranství před hlavní budovou Hvězdárny Valašské Meziříčí. Plocha o výměře několika stovek čtverečních metrů, jejíž dominantou je vyschlé betonové jezírko s pylonem uprostřed, projde rozsáhlou revitalizací.

Valašské Meziříčí: Park hvězdárny čeká výrazná proměna
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

„Vedle jezírka uložíme zásobník na dešťovou vodu, která ho bude napájet a současně poslouží k zalévání zeleně. Zároveň se sem vrátí vodní a mokřadní biotop, do něhož v minulosti patřily i chráněné druhy rostlin a živočichů. Po nutné opravě vrátíme původnímu účelu také betonový pylon, představující základ slunečních hodin,“ popisuje záměr hvězdárny ředitel Libor Lenža.

Okolo jezírka vznikne zahrada s keři a bylinami typickými pro česko-slovenské příhraničí. „Jejími součástmi budou typická květná louka a dřeviny Bílých Karpat, ukázky hornin a informační tabule. Návštěvníky k nim zavede nový chodník pro pěší,“ doplňuje Lenža. Prostor bude plnit funkci ekologickou, osvětovou i odpočinkovou. Své kouzlo bude mít zvláště pro děti. Kromě poznávání živé i neživé přírody budou moci luštit tematické kvízy, hrát si a tvořit, pro školní kolektivy budou připraveny pracovní listy.

Revitalizace jezírka a jeho okolí včetně projektové přípravy přijde na 1,7 milionu korun. O náklady se podělí Zlínský kraj, který je zřizovatelem hvězdárny, a Fond malých projektů při Operačním programu přeshraniční spolupráce ČR-SR. „Stavební práce začnou tento měsíc a potrvají zhruba osm týdnů. Na podzim na ně naváží arboristické úpravy. Po celou dobu hvězdárna zůstane otevřena pro veřejnost, pouze omezíme pohyb lidí v areálu a parkování,“ informuje Lenža.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…