Valašské Meziříčí: V Zámeckém parku začala výsadba nových dřevin

14.04.2021 14:50

Více než 150 stromů a keřů vysazují v těchto dnech zaměstnanci dodavatelské firmy v Zámeckém parku u zámku Kinských. Díky příznivým klimatickým podmínkám zřejmě zvládnou dokončit práce v předstihu.

Valašské Meziříčí: V Zámeckém parku začala výsadba nových dřevin
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

Bezmála dvě stovky stromů v památkově chráněném Zámeckém parku zámku Kinských prošly do konce března odborným ošetřením. „Část z nich, konkrétně 51 stromů, však musela být na základě odborného posudku kvůli špatnému zdravotnímu stavu smýcena. Tyto práce probíhaly ve spolupráci s Miroslavem Dvorským z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí, aby nebyli ohroženi hnízdící ptáci či veverky,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková. „Díky chladnému počasí nedošlo při revitalizaci parku k poškození bylinné vegetace, ani k výraznějšímu rušení ptáků při hnízdění,“ zhodnotil Miroslav Dvorský.

Od začátku dubna pak v parku probíhá výsadba 57 nových stromů a 98 vzrostlých keřů. „Práce mají být dokončeny nejpozději do poloviny letošního roku. Zatím ale vše nasvědčujeme tomu, že se je podaří výrazně urychlit. Následně bude probíhat rozvojová péče o nové dřeviny a to do konce roku 2023,“ řekl Tomáš Kunc, referent odboru komunálních služeb radnice. I když je Zámecký park zámku Kinských nadále volně přístupný, měli by návštěvníci s ohledem na probíhající práce dbát zvýšené opatrnosti.

Zámecký park byl založen na rozhraní 18. a 19. století. Od roku 1964 je spolu se zámkem Kinských, který vlastní Zlínský kraj, chráněn jako kulturní památka.

Všechny aktivity jsou realizovány v rámci projektu: Pěstební opatření pro Zámecký park, zámek Kinských, Krásno nad Bečvou, Valašské Meziříčí, reg. č. CZ.05.4.27/0.0/0.0/18_128/0011274, který je spolufinancován Evropskou unií.  

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…