Valašské Meziříčí: Ve městě přibyly další kameny zmizelých

17.09.2022 21:17 | Tisková zpráva

Město na soutoku Bečev nezapomíná na svou minulost. Před základní školou Vyhlídka a na náměstí tak mohou lidé nově narazit na šest kamenů, připomínajících oběti holocaustu. Další budou následovat.

Valašské Meziříčí: Ve městě přibyly další kameny zmizelých
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

Už loni nechala valašskomeziříčská radnice osadit 15 dlažebních kostek se jmény obětí nacistického režimu, datem jejich narození a místem násilného skonu v koncentračním táboře. Nacházejí se na různých místech města, v nichž tito lidé před nuceným odsunem žili. Nyní na projekt Československé historické dědictví – kameny zmizelých dětí, realizovaný společně s městem Čadca, navázalo osazení dalších šesti kamenů.

„Tři jsme společně s žáky Základní školy Vyhlídka osadili před touto školou. Připomínají Salomona Springuta, Evu Springutovou a Růženu Flachovou, kteří žili právě v ulici Králova. Zvlášť v dnešní nelehké době, je velice důležité na jejich oběť nezapomínat a připomínat ji také dalším generacím,“ je přesvědčena místostarostka Yvona Wojaczková. Další tři kameny zmizelých budou také součástí opraveného náměstí.

Nové dlažební kameny se jmény obětí nacistického režimu se postupně objeví také v dalších ulicích Valašského Meziříčí. „Jeden z nich umístěný v ulici Palackého u balíren bude například připomínat Břetislava Šupáka, který byl jako člen odbojové organizace Obrana národa odsouzen k smrti a popraven. Vznik tohoto kamene finančně podpořila jeho rodina, která dnes žije v Německu a nechce, aby se na oběť jejich předka zapomnělo,“ doplnil památkář města Petr Zajíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…