Valašské Meziříčí: Vyjádření společnosti CZT ke zvyšování cen tepelné energie

04.07.2022 6:27

Ceny zemního plynu na trhu nejsou v roce 2022 stabilní, ve srovnání s rokem 2021 jsou až dvojnásobné a v blízkém horizontu není možno na trhu zajistit dodávky z jiných, náhradních zdrojů za přijatelné ceny.

Valašské Meziříčí: Vyjádření společnosti CZT ke zvyšování cen tepelné energie
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

Vyjádření jednatele společnosti CZT Valašské Meziříčí s.r.o. Josefa Gáby:
 
Veškeré kalkulace a výkazy společnosti CZT musí odpovídat a odpovídají Cenovým výměrům ERU (Energetický regulační úřad). Cena tepla je cenou věcně usměrňovanou a ERU vydává Cenovou vyhlášku k tvorbě cen, co vše je možné do ceny tepla zahrnout a co je přímo zakázané. 
Hlavní nákladová položka v ceně tepla je cena tepelné energie, za kterou prodává společnost DEZA a.s. teplo společnosti CZT. Náklady na nákup tepla se pohybují na úrovni 90 % celkových nákladů CZT. Cena tepla je tvořena od roku 2015 výpočetním vzorcem, který tvoří cena tepla z paliva, což je zemní plyn, náklady na výrobu a distribuci, a ekologické náklady výroby tepla. Cenu tepla od DEZA a.s. tvoří z 85 % náklady na palivo, což je zemní plyn, 7,5 % ceny jsou náklady výroby a distribuce páry pro CZT a 7,5 % jsou ekologické náklady, které představují náklady na tak zvané „povolenky – emisní faktor CO2“. 
 
Od 1. 5. 2022 je předběžná cena nakupovaného tepla od společnosti DEZA a.s. 1 030 Kč/GJ bez DPH. Nakupovaná cena s DPH je 1 133 Kč/GJ. Tato cena odráží aktualizované, známé náklady k 1. 5. 2022. Jde především o cenu zemního plynu a elektrické energie, které téměř není možné na komoditních burzách nakoupit za rozumné ceny. Cena od DEZA a.s. je předběžnou cenou roku 2022, skutečně fakturovaná cena bude známa až po skončení roku 2022, tzn. do konce ledna 2023
 
I nám, CZT Valašské Meziříčí s.r.o., je velmi nemilé, že musíme upravovat rok od roku naši cenu. Naše snaha, stejně tak cíl daný radou města, je chovat se jako veřejně prospěšná společnost a šetřit kapsy našich zákazníků, obyvatel města Valašské Meziříčí. Bohužel i my jsme na poli energií v ekonomické válce o cenách zemního plynu, elektrické energie, ropy a dalších komodit v hospodářském prostoru EU.
 
 
Kompletní vyjádření najdete ZDE nebo v příloze výše.
 
Na základě nových skutečností uvádí společnost CZT na webových stránkách ZDE předběžně kalkulované ceny tepelné energie platné od 1. 6. 2022. Nové ceníky a platební kalendáře platné od 1. 6. 2022 byly odeslány všem odběratelům doporučeným dopisem.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…