Valašské Meziříčí si připomnělo památku výsadkářů

04.04.2022 14:05

Odbornou mezinárodní konferenci s názvem Padáky nad protektorátem hostil ve čtvrtek 31. března valašskomeziříčský zámek Žerotínů. Akce proběhla u příležitosti 80. výročí atentátu na Reinharda Heydricha provedeného československými výsadkáři.

Valašské Meziříčí si připomnělo památku výsadkářů
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

„Valašské Meziříčí má k výsadkářům cvičeným v Anglii velmi úzký vztah. Celkem 13 z nich pocházelo z našeho města a 7 jich bylo absolventy místního gymnázia, což je republikový unikát. Zároveň si v těchto dnech připomínáme výročí úmrtní jednoho z výsadkářů a občana našeho města Ivana Kolaříka,“ nastínil význam konference Milan Orálek za jednu z pořádajících organizací – Občanské sdružení ochránců přírody Valašské Meziříčí. „Autory myšlenky uspořádat toto významné setkání historiků a dalších odborníků ve Valašském Meziříčí, nad nímž převzala záštitu řada významných osobností z České i Slovenské republiky, jsou historikové Tomáš Baletka, Zdeněk Pomkla a Josef Kramář. Vedle atentátu na Reinharda Heydricha byly součástí konference mimo jiné také přednášky na téma následků heyndrichiády, speciálních výsadkových operací na Slovensku či skupiny Clay-Eva, jejíž členové umučení v koncentračním táboře Mauthausen mají památník právě na zámku Žerotínů,“ doplnil Orálek. Akce se zúčastnili také studenti valašskomeziříčského gymnázia a další hostí.

Konferenci podpořilo i město Valašské Meziříčí. „Letos si připomínáme 80. výročí atentátu na Reinharda Heydricha a v rámci konference také oběť nejvyšší, kterou za 2. světové války položili občané našeho města. V současné době v souvislosti s útokem Ruska na Ukrajinu dostávají tyto události zcela jiné obrysy. Proto nesmíme zapomínat na naši historii, která je jasným varováním a mementem,“ uvedl místostarosta Josef Vrátník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…