Vánoční stromy na hradecká náměstí vichřici ustály, rozsvítí se první sobotu v prosinci

06.11.2017 16:49

Trojice vánočních stromů pro královéhradecká náměstí nápor říjnové vichřice, která se prohnala celou republikou, ustála. Smrky, které městu nabídli dva soukromí dárci a obec Holohlavy, se tak koncem listopadu budou moci vydat na cestu a s příchodem adventu ozdobit krajské město.

Vánoční stromy na hradecká náměstí vichřici ustály, rozsvítí se první sobotu v prosinci
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V ulicích Hradce se již postupně objevují vánoční motivy a dekorace, které se letos rozšíří i do městské části Rusek. Hradec Králové se poprvé rozzáří v podvečer adventu v sobotu 2. prosince, vánoční výzdoba bude město zdobit až do Tří králů, tedy do 6. ledna.

Technické služby začaly s přípravou slavnostní vánoční výzdoby v Hradci Králové už v říjnu, stejně jako v předchozích letech. Světelné dekorace procházejí kontrolou, údržbou a drobnými opravami a postupně se instalují na celém území Hradce Králové. „Vánoční výzdoba se oproti předchozím letům nijak zásadně nezmění. Kompletně se musí nazdobit 44 vzrostlých stromů, kde bude zavěšeno téměř 5,5 tisíce žárovek.  Na sloupy veřejného osvětlení se umístí 157 dekoračních motivů v podobě sněhových vloček, svící, oblouků s vločkami a podobně,“ popisuje Tomáš Pospíšil z hradeckých technických služeb. Nově budou na základě žádosti tamní komise místní samosprávy umístěny motivy vloček také v Ruseku. Vánoční výzdoba se poprvé rozzáří v podvečer adventu v sobotu 2. prosince a město bude zdobit až do Tří králů, tedy do 6. ledna. Celkové náklady na instalaci, drobné doplnění či opravy vánoční výzdoby v Hradci Králové včetně spotřeby elektrické energie jsou zhruba 400 tisíc korun ročně.

Součástí vánoční výzdoby jsou také vzrostlé řezané stromy na třech hradeckých náměstích - Velkém, Masarykově a 28. října. Už při varování meteorologů před vichřicí o posledním říjnovém víkendu pracovníci technických služeb s obavami očekávali, jak se s ní tyto již vybrané smrky vypořádají. „Jen v hradecké městské zeleni jsme zaznamenali a likvidovali více než dvě stovky zlámaných, vyvrácených a jinak poškozených stromů, ty vánoční však nápor větru vydržely,“ říká Daniel Jeřábek, který je pověřený vedením technických služeb. „Opět se nám potvrdila nutnost pečlivého výběru stromu. Nestačí jen, aby byl souměrný a krásný, musí být hlavně naprosto zdravý a pro usazení do plochy náměstí bezpečný.“ Tyto vzrostlé stromy na hradeckých náměstích budou zdobeny LED technologií se 17 tisíci diodami včetně vánočních hvězd na špici stromu a jako denní výzdoba pak smrky budou dekorovat barevné koule.

Na každoroční výzvu k darování vzrostlých vánočních stromů dostávají technické služby desítky nabídek. Vybrat z nich ale není jednoduché. Jedním z kritérií výběru je také například vzdálenost. Zájemci se hlásí nejen z Hradce, ale i ze širokého okolí. Nabídku dostali například i z 50 kilometrů vzdálených Svatoňovic. Převoz ze vzdálenějších míst je ale samozřejmě komplikovanější. Vyřadit musí také stromy, které rostou v místě špatně dostupném pro techniku, jako je jeřáb a nakladač.

„Nespoléháme se jen na dárce, ale v patrnosti vedeme i stromy v městské zeleni, které musejí ustoupit například stavebním pracím. Prověřovali jsme mimo jiné třeba i stromy v Gayerových kasárnách, kde se chystá rekonstrukce. Ukázalo se však, že mají tři vršky, takže z opatrnosti je bohužel využít nemůžeme,“ doplňuje Daniel Jeřábek.

Pro Velké náměstí a náměstí 28. října se stromy hledají snáze. Je zde instalovaný menší kotevní systém, a stromy tedy nemohou být příliš vysoké. Navíc je náměstí 28. října místem, kde se stýká více ulic a vzniká tu silné vzdušné proudění. Z bezpečnostního hlediska je proto lepší volit strom menší. Pro výzdobu těchto prostranství budou letos využity smrky od dárců ze Slezského Předměstí a ze Stěžer, které technické služby na náměstí usadí a ozdobí v úterý 28. listopadu.

Nejsložitěji se hledá strom pro Masarykovo náměstí, kde je instalován největší kotevní systém. Po nutném odvětvení a zapuštění části kmene do země přijde o čtyři metry své výšky. Strom pro toto prostranství proto musí měřit minimálně 18 metrů. Nejvyšší vánoční strom pro Hradec letos darovala obec Holohlavy. Na cestu se vánoční smrk vydá ve středu 29. listopadu, a to za policejního doprovodu, protože náklad bude nadměrný a může způsobovat krátkodobé omezení v dopravě. V tento den bude kvůli bezpečnému průjezdu platit také zákaz zastavení v Havlíčkově ulici. Nadměrný náklad by mohl zaparkovaná auta poškodit. Pokud zde nějaké vozidlo stát zůstane, bude nutné ho odtáhnout.

„Odezvy na naši každoroční vánoční výzvu a všech nabídek si velmi vážíme. Zajistit pro město rok co rok tři vzrostlé, zdravé a krásné stromy je čím dál těžší. Na kvalitě i estetické hodnotě zeleně se totiž v posledních letech neblaze podepisují velká sucha a přemnožení kůrovce,“ dodává Daniel Jeřábek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…