Varnsdorf: Bývalá ubytovna v Západní ulici zcela zmizí, začne její demolice

15.01.2021 16:44

O jednu méně. Chátrající budova bývalé ubytovny v Západní ulici půjde během následujících týdnů k zemi.

Varnsdorf: Bývalá ubytovna v Západní ulici zcela zmizí, začne její demolice
Foto: Varnsdorf
Popisek: Varnsdorf

Objekt dříve sloužil jako textilní továrna Antona Otta, ta po válce připadla nově vznikajícímu textilnímu gigantu Velvetě. Později byla přestavěna na ubytovnu. Svému účelu ale neslouží již více než čtvrt století. Zajímavostí je, že se v ní natáčel známý snímek Čekání na Patrika. Po úpadku textilního průmyslu ve Varnsdorfu došlo k opuštění budovy, která začala chátrat až do současného stavu. Budova se tak často stávala terčem žhářů a lidí bez domova.

Město získalo objekt do svého vlastnictví od společnosti LUMINES TEMPLE a.s., jež se dostala do úpadku, v roce 2018, kdy ho odkoupilo za cenu téměř půl milionu korun. „Od začátku jsme věděli, že objekt musíme zbourat. Budova má víceméně pouze obvodové zdi a začíná být nebezpečná,“ říká starosta Roland Solloch. Demolice začne v první polovině ledna a bude trvat maximálně dva měsíce od zahájení realizace.

S financováním demolice, jež vyjde na pět a půl milionu korun s DPH, pomůže městu Ministerstvo pro místní rozvoj. Varnsdorf je totiž jedno ze čtyř měst v Ústeckém kraji, které uspělo v žádosti o dotaci na demolici vybydlených objektů. Ta by měla pokrýt až 50 procent nákladů. „Podmínkou dotace je následná revitalizace území. Po bývalé ubytovně vznikne oddychová zóna, park, podobně jako v Lounské ulici,“ dodal Solloch.

Veřejného tendru na demolici bývalé ubytovny v Západní ulici se zúčastnilo celkem patnáct uchazečů. Nejnižší cenovou nabídku podala společnost Radek Škvára, s.r.o.

Varnsdorf chce v odstraňování ruin ve městě pokračovat, podobný osud by mohl v příštích letech potkat i další bývalou textilní továrnu taktéž v Západní ulici v blízkosti plaveckého bazénu. Tu město získalo do svého vlastnictví také v roce 2018 od společnosti LUMINES TEMPLE a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.