Varnsdorf: Starosta města se zúčastnil jednání s ministrem spravedlnosti

08.02.2018 10:03

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v rámci své nové agendy lidských práv navštívil vyloučené lokality v Ústeckém kraji.

Varnsdorf: Starosta města se zúčastnil jednání s ministrem spravedlnosti
Foto: varnsdorf.cz
Popisek: Varnsdorf

Ve dnech 5. až 7. ledna podnikl ministr spravedlnosti cestu do více jak deseti míst, ve kterých pracuje Agentura pro sociální začleňování, aby se v terénu seznámil se způsoby řešení problematiky sociálního vyloučení. K části programu se připojil také starosta města Varnsdorf Ing. Stanislav Horáček, primátorka města Děčín Mgr. Marie Blažková a poslanec Tomáš Kohoutek.

V sobotu 6. ledna se všichni výše zmínění společně i s Agenturou pro sociální začleňování sešli v Děčíně, aby projednali možné změny v systému vyplácení sociálních dávek, kterého často využívají tzv. obchodníci s chudobou. Snahou je přijít s legislativní změnou, která nebude sociální dávky vyplácet bez snahy z druhé strany. „Sociální dávky jsou potřeba, na druhou stranu musí být vidět snaha příjemce. Nejde jenom brát za nic. Bez práce nejsou koláče,“ vysvětluje starosta města Varnsdorf.

Ve Varnsdorfu funguje Agentura pro sociální začleňování, jsou zde i terénní pracovníci a další v letošním roce přibudou. Obchodu s chudobou se radnice snaží zamezit výkopem bytů od starousedlíků v lokalitě Kovářská. Vedení města navíc jednalo s majiteli panelových domů o možném odkupu, bohužel neuspěli. Cenová politika vlastníků panelových domů se neslučuje s realitou. I z tohoto důvodu přišel Varnsdorf s omezením doplatku na bydlení pro oblast části ulice Žitavská a Kovářská. Takzvané „bezdoplatkové“ zóny by měly pomoci, aby se v nich sociální situace dále nezhoršovala.

Dražba panelových domů v Hrnčířské ulici bez šance

Po vánočních svátcích proběhla veřejná dražba dvou panelových domů v ulici Hrnčířská, které byly ve vlastnictví LUMINES TEMPLE – nemovitosti, s.r.o. Radnice měla zájem panelové domy vydražit, aby ve městě nevznikla případná další sociálně vyloučená lokalita. K příhozu ze strany města nakonec ani nedošlo, neboť finanční výše ostatních příhozů byla daleko za limitem, který schválila Rada města Varnsdorf. Je tedy možné, že se časem omezení doplatku na bydlení dotkne také této lokality. Nový majitel zatím není znám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…