Varnsdorf: Teplárna vypověděla smlouvu za nájem horkovodu, odběratelům tepla nic nehrozí

25.09.2022 8:35 | Tisková zpráva

Teplárna Varnsdorf opětovně využívá jakékoliv příležitosti k napadání města a soustavně zneužívá svůj Zpravodaj k šíření nepravd, lží a fabulací (poslední číslo 6).

Varnsdorf: Teplárna vypověděla smlouvu za nájem horkovodu, odběratelům tepla nic nehrozí
Foto: varnsdorf.cz
Popisek: Varnsdorf

Všechny tyto invektivy jsou záměrně a účelově činěny z osobní nevraživosti vedení teplárny vůči vedení města, vůči úředníkům příslušného odboru, který má horkovodní soustavu ve své gesci, pravděpodobně z důvodu ovlivnění předvolebního boje v rámci voleb do zastupitelstva města, kam kandiduje provozní manažer Lenka Lanková.

Jednání teplárny, garanta dodávek tepla ve Varnsdorfu, je zcela nedůstojné, zavádějící, s cílem způsobit paniku v řadách odběratelů a tím dosáhnout tlaku na neopodstatněné odpuštění či ponížení nájemného a přenesení dalších nákladů dodavatele tepla na město. Argumentům ze strany vedení teplárny chybí již jakýkoliv racionální základ, dochází k absolutnímu nepochopení stanovení výše nájemného, technickému zařazení charakteru horkovodní soustavy, cenových rozhodnutí ERU ve vztahu k možnosti zahrnutí nájemného do kalkulace ceny tepla.

Ve zpravodaji teplárny, případně na jejích facebookových stránkách čekají odběratelé, ve chvíli spuštění vytápění, jasné stanovisko k ceně tepla, očekávají kalkulaci tepla a přehledné informace o tvorbě a vývoji ceny tepla. V neposlední řadě na nich očekávají výši ceny, za kterou se teplárně podařilo nasmlouvat nákup plynu. Místo toho na nich najdou pouze osočování, urážky a osobní útoky na zvolené zastupitele, představitele města, nebo odborné zaměstnance městského úřadu.

Vedení města Varnsdorf ujišťuje občany města a odběratele tepla ze soustavy CZT, že nedochází k žádnému pochybení města jako pronajímatele soustavy, nájemné je stanoveno smluvně podepsanou smlouvou oběma smluvními stranami a je stále stejné od roku 2008, tj. 14 let. Dle vyjádření Energetického regulačního úřadu město Varnsdorf žádný nesprávný úkon nikdy neučinilo. Stále dokola je zapotřebí opakovat, že částka nájemného nehraje ve výsledné ceně tepla žádnou důležitou roli, neboť se jedná pouze o 4 % ceny tepla! Spor o nájemné je Teplárnou uměle vyvolaný problém, jehož úkolem je pouze odpoutat pozornost od vysoké ceny tepla způsobené špatným nákupem zemního plynu.

Vedení Teplárny Varnsdorf využívá k nátlaku všech dostupných prostředků, jedním z nich je výpověď z nájmu k 31.1.2023. Ačkoliv je výpověď uprostřed topné sezóny jistě bezohledná vůči všem odběratelům i pronajímateli, za vedení města Vás chceme ujistit, že o dodávky tepla občané nepřijdou. Legislativa České republiky nedovoluje nedodávání tepla stávajícím odběratelům z důvodů ukončení smluvních vztahů. V případě, že nebude možné z důvodu na straně dodavatele či pronajímatele uzavřít smlouvu na pokračování dodávek tepla, zasáhne Energetický regulační úřad a nařídí dodávky tepla do doby vysoutěžení nového dodavatele. V případě našeho města je nutno brát v potaz, že výrobcem tepla v současné době vždy bude Teplárna Varnsdorf a její kotelna a distribuci tepla odběratelům by případně zajišťoval vysoutěžený nový dodavatel. Další možností je zajistit vznik vlastní distribuční společnosti, která by byla odpovědná za dodávky tepla. Nové vedení města nečeká ve vztahu s Teplárnou Varnsdorf lehký úkol, věřme, že se situace zklidní a společnou řeč obě strany naleznou. Nicméně ultimátům ze strany vedení Teplárny Varnsdorf se bude muset bránit každý odpovědný zastupitel i nové vedení města. Jsme rádi, že většina politických subjektů, které kandidují, má ve svém volebním programu nový, vysoce účinný zdroj tepla ve vlastnictví města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…