Varnsdorf: Vlna solidarity se rozjela i mezi obyvateli, vznikla iniciativní skupina

06.03.2022 13:53 | Tisková zpráva

Každého zasáhly události, které se právě teď dějí na Ukrajině. Velká spousta varnsdorfských občanů nedokázala jen přihlížet a vlna solidarity na sebe nenechala dlouho čekat. Jelikož se na sociálních sítích v posledních dnech objevilo velké množství různých nabídek pomoci, rozhodli se postupně všichni spojit své síly.

Varnsdorf: Vlna solidarity se rozjela i mezi obyvateli, vznikla iniciativní skupina
Foto: varnsdorf.cz
Popisek: Varnsdorf

Učitelka angličtiny Kateřina Dlasková spolu s Bárou Smrčkovou v pátek 25. února zareagovaly na výzvu v jedné facebookové skupině zveřejněnou Dominikem Maazem, který jednorázově vybíral materiální pomoc. Další den, v sobotu 26. února, měl za čtvrt hodiny plnou dodávku a se svým kamarádem Romanem Bryknarem vše odvezli do města Ubľa, které leží na hranicích s Ukrajinou. Mezitím, kdy Dlasková začala zřizovat sběrná místa pro další hmotnou pomoc, ji oslovil Martin Durchánek, který koordinoval dopravu sbírky v Ústí nad Labem a současně se také spojila s Lucií Venturovou, která organizovala dopravu a ubytování všem zájemcům.

V témže čase tým lidí z Hosana Café a církve Hosany ve spolupráci s nadačním fondem Nehemia vyhlásili finanční a materiální sbírku. „Za dva a půl dne jste darovali do kasičky na našem baru téměř 8 500 Kč a nanosili tolik důležitých věcí, že jsme tím naplnili velkou klubovnu a část chodby. Peníze odesíláme ještě dnes nadačnímu fondu Nehemia, jehož pracovníci za ně nakoupí potřebné lidem v místě válečného konfliktu,“ říká Honza Šimek. S výzvou pomoci se připojilo i uskupení Náš Varnsdorf. Finanční i hmotné sbírky v Hosana Café pokračují i v dalších dnech. Seznam aktuálně potřebných věcí naleznete ZDE.

Jelikož počet úkolů u všech výše zmíněných rostl, po domluvě všichni spojili své síly, sdružili se s dalšími pomocníky do dobrovolnického týmu a v pondělí 28. února se vybírala materiální pomoc za obrovské podpory studentů a pracovníků z varnsdorfského a rumburského gymnázia. Místa sbírky byly zřízeny v rumburském gymnáziu, kavárně Bohemian Coffee House, ve varnsdorfské ZUŠ a Hosana Café.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Všechny hmotné dary ze sběrných míst v úterý 1. března v odpoledních hodinách odvážely tři dodávky a kamion společnosti Noprosu ve spolupráci se společností Benteler, která jeho cestu spolufinancovala. Ti se připojili ke konvoji v Ústí nad Labem (v koordinaci Martina Durchánka), ve kterém nakonec společně vyrazilo přes čtyřicet vozidel přímo ke slovensko-ukrajinským hranicím. Vše probíhalo na základě poptávky, ve spolupráci pana Pavla Popoviče ze Šluknova s ukrajinským velvyslanectvím, starostou města Užhorod, Člověkem v tísni, Červeným křížem, fondem UNICEF a dalšími dobrovolníky. Dále se budou věci distribuovat na ukrajinské straně lokálně působícími organizacemi na ta nejpotřebnější místa.

Zástupci nově vzniklého iniciativního týmu Varnsdorf pro Ukrajinu (více ZDE) také jednali s vedením města v čele se starostou Rolandem Sollochem a společně domlouvali další postup pomoci pro ukrajinské občany, jako je ubytování, doprava, a mnoho dalšího potřebného.

Na místě je poděkování všem, kteří přikládají ruku k dílu a pomáhají, jak jen umí. Velký dík patří všem dobrovolníkům, koordinátorům, studentům a jejich vyučujícím, pracovníkům na sběrných místech a také těm, kteří prostory pro sbírku poskytli. Ale bez štědrých varnsdorfských občanů, obyvatel celého Šluknovského výběžku a nadšených pomocníků, by nic takového nebylo možné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …