Vázne výběr daní a Chrudimi chybí peníze

31.05.2015 8:25

U města Chrudim se podobně jako u ostatních obcí projevuje v příjmové části rozpočtu dopad sníženého výběru daní ministerstvem financí.

Vázne výběr daní a Chrudimi chybí peníze
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

„Ministerstvo sice stále slibuje narovnání, ale za prvních pět měsíců dosáhl v našem případě propad 16 milionů korun, což je asi 7% našeho plánu,“ říká starosta města Petr Řezníček.

Propad je způsoben především nižším inkasem daňových příjmů od státu, kdy oproti stejnému období loňského roku je výnos na daních nižší o více než 11 milionů korun. Snížený nebo žádný výnos z daní je v posledních měsících u DPH, u daní z příjmů fyzických osob i dani z příjmu právnických osob.

„Vzhledem k situaci jsme museli přijmout opatření k řešení neuspokojivého stavu a vázat část prostředků výdajových kapitol tak, aby byly připraveny prostředky na případné částečné krytí ztráty, pokud se situace nezlepší. V této chvíli jsme tak zablokovali přes 4,5 milionů korun,“ doplňuje Petr Řezníček.

Město předpokládá, že v průběhu měsíce července (po podání daňových přiznání a úhradě daně) by mělo dojít k částečnému vyrovnání propadů. Přesto muselo přijmout zmíněná opatření.

„Část peněz jsme nyní zablokovali a případné vyšší výdaje si můžeme dovolit pouze v souvislosti s přijímanými dotacemi. Doufám, že se situace skutečně zlepší a nebudeme muset přistupovat k dalším krokům, které by už znamenaly významnější omezení akcí včetně investičních,“ říká závěrem starosta Petr Řezníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…