Ve Frýdlantu snímá speciální kamera průlet meteorů a bolidů

05.10.2017 14:30

Speciální celooblohová kamera určená k automatické fotografické registraci průletu meteorů a bolidů snímá od září hvězdné nebe nad Frýdlantem z pozemku Střední školy hospodářské a lesnické, Frýdlant. Instalací této kamery začala spolupráce školy s Astronomickým ústavem Akademie věd České republiky.

Ve Frýdlantu snímá speciální kamera průlet meteorů a bolidů
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

„Bolidová kamera je součástí bolidové stanice, umístěné vedle školní meteorologické stanice. Kamera díky zornému úhlu 180 stupňů zabírá celou oblohu nad sebou. Dokáže zachytit přelet velmi jasných meteorů, zvaných bolidů,“ vysvětluje pedagog školy Miroslav Kudrna.

Kamera je součástí takzvané Evropské bolidové sítě, což je systém 35 stanic, které v Evropě přelety jasných meteorů, tedy bolidů, fotografují. V České republice je frýdlantská bolidová stanice teprve desátou, umístěny jsou pak také například na Lysé hoře, na Churáňově, Přimdě nebo ve Veselí nad Moravou. Kromě fotografické kamery obsahuje bolidová stanice i detektor zvuku nebo spektrometr. Za rok bývá na stanicích evropské bolidové sítě pořízeno přibližně 10 tisíc fotografií a zachyceno kolem 50 objektů.

„Bolidová kamera má jednu zvláštnost. Je vybavena zařízením, které pravidelně přerušuje obraz, takže dělá na světelné stopě časové značky. Díky tomu jsme schopni říci, jakou rychlostí se těleso pohybovalo a jak v atmosféře brzdilo. Právě z toho pak dokážeme určit také například hmotnost tělesa,“ vysvětluje Pavel Spurný z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, který je hlavním koordinátorem bolidové sítě pro sledování meteorů v Evropě a Západní Austrálii.

Kromě hmotnosti tělesa umí astronomové díky údajům z bolidových kamer určit i dráhu letu bolidů. Z ní pak zjistí například místo ve sluneční soustavě, odkud meteor pochází a ve výjimečných případech, kdy se bolid vypaří v atmosféře jen zčásti a jeho zbytek dopadne na zem jako meteorit, i místo jeho dopadu.  „Za celou historii je ve světě evidováno nějakých 27 případů meteoritů, které se díky tomu podařilo na vypočteném místě skutečně najít. A nutno podotknout, že my jsme se podíleli minimálně na polovině nálezů,“ říká Pavel Spurný.  Česko se tak řadí mezi bolidové velmoci.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…