Ve Znojmě je už více pracovních míst než ve zbytku Evropy

08.10.2015 20:36

Příští týden si Znojmo připomene třetí narozeniny projektu Kolumbu. Tento projekt vytvořila radnice v roce 2012 s cílem snížit nezaměstnanost v našem městě.

Ve Znojmě je už více pracovních míst než ve zbytku Evropy
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Při jeho startu jsem prohlásil, že kdyby Kolumbus objevil byť jen jedno nové pracovní místo, bude mít náš projekt smysl. Tehdy jsem ani ve snu netušil, že se nám podaří mnohem více,“ říká starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Podle aktuálních statistik je míra nezaměstnanosti ve znojemském okrese 8,1 % (pozn. statistiky sledují vývoj po okresech a nikoliv po městech). Pro srovnání – za Brnem v tuto chvíli zaostává Znojemsko v nezaměstnanosti o pouhou jednu desetinu procenta. Jde o vůbec nejnižší míru nezaměstnanosti od roku 2012. „V současné době už jsme na tom u nás ve Znojmě lépe než v celé Evropské unii. V zemích eura činí nezaměstnanost 11 procent, v celé Evropské unii pak 9,5 procenta,“ porovnává statistiky starosta. „To vše je důkaz, že náš Kolumbus padl na úrodnou půdu. Náš vytrvalý postoj ke zveřejňování nabídek práce ve Znojmě i v jeho okolí stejně jako podpora stávajících zaměstnavatelů a hledání nových investorů pro náš region přináší své ovoce,“ doplňuje starosta.

Díky projektu Kolumbus vznikla v minulosti nová pracovní místa v novém objektu Domova s pečovatelskou službou, v projektu Šikulové, v budoucnu vzniknou další pracovní místa díky Kolumbovi i v objektu bývalých jatek nebo v objektu Autodružstva. „Prostor k expanzi, díky které najdou práci další Znojmáci, pomáháme získat i dalším firmám. Především se jedná o firmy Pegas, Haas a nejnověji také o rakouskou firmu Nevoga. Největší evropský výrobce prvků a příslušenství do bednění pro stavební průmysl, se chystá ve Znojmě investovat téměř půl miliardy korun do výstavby svého nového závodu,“ dodává starosta.

Již dnes Nevoga zaměstnává ve Znojmě 250 lidí a její stávající prostory na Kotkově ulici neumožňují firmě další expanzi. Proto firma koupila v blízkosti Znojma pozemek o rozloze 90.000 m2, na kterém chystá výstavbu nového závodu. „Vzhledem k tomu, že stávající územní plán výstavbě závodu bránil, požádali nás představitelé firmy o to, aby zastupitelé projednali možnost územní plán změnit a továrnu zde postavit. Zářijové zastupitelstvo žádosti firmy v duchu projektu Kolumbus vyhovělo,“ doplňuje na závěr starosta. Potřebné změny ještě musí posvětit Jihomoravský kraj a následně definitivně schválit znojemské zastupitelstvo. Na obzoru je tak půlmiliardová investice a dalších 200 nových pracovních míst ve Znojmě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…