Velikonoce v Olomouci letos zpestří jedenáctidenní slavnosti

05.03.2016 8:34

Velikonoční slavnosti 2016, to je název nové akce, která oživí dění v Olomouci na začátku jara. Během jedenácti dnů zažije Horní náměstí celou sérii koncertů, divadelních představení, soutěží či různých tvořivých dílniček pro děti.

Velikonoce v Olomouci letos zpestří jedenáctidenní slavnosti
Foto: Roman Dobusch
Popisek: Velikonoční pomlázka

Jak vysvětlil náměstek primátora Pavel Urbášek, konání těchto slavností má přinést oživení v době, kdy se ve městě příliš mnoho akcí neodehrává. „Obraceli se na nás například hoteliéři s tím, že v období Velikonoc už do Olomouce přijíždějí turisté, ve městě ale na rozdíl od léta není mnoho akcí. První pokus v tomto směru jsme udělali už vloni, když jsme před velikonočním pondělím uspořádali jednodenní velikonoční jarmark s kulturním programem. Tehdy to sklidilo velký úspěch,“ říká Pavel Urbášek, který má na radnici na starosti i oblast kultury.

Hlavním pořadatelem slavností bude společnost Kulturní Olomouc. Kromě již zmíněných koncertů, zaměřených především na lidovou a cimbálovou muziku, ale i na renomované skupiny či zpěváky ze světa populární hudby, budou mít návštěvníci šanci zapojit se například do soutěže o nejkrásnější velikonoční vejce.

Na Horním náměstí v Olomouci se představí i divadla Emillion a Tramtarie, zazpívá třeba Ivan Hlas, Vlasta Redl či Jožka Černý, centrem města půjde velikonoční průvod. Slavnosti doprovodí i prodej tradičních řemeslných výrobků a gastronomických specialit v rámci stylového jarmarku.

Součástí letošních velikonočních oslav v Olomouci budou také dvě velká pašijová představení, umělecká podání velikonočního příběhu. V sobotu uvidí Reduta premiéru nového díla skladatele Richarda Pachmana. Půjde o koncertní představení skladeb v podání filharmonie, sboru a sólistů, v němž jsou hudební části propojeny četbou z Bible v podání herečky Libuše Švormové. „Hudbu jsem komponoval téměř každý volný den od léta loňského roku. Jsem velmi vděčný za tuto možnost a zkušenost, ale jsem i rozechvělý z toho, jak bude má hudba znít v provedení velkého symfonického tělesa, sboru a sólistů,“ uvedl autor díla Richard Pachman. Jeho Pašije předvede Moravská filharmonie s dirigentem Petrem Šumníkem a se sólisty Ditou Hořínkovou, Martinou Kociánovou, Andrejem Benešem a s průvodní četbou z Bible v podání Libuše Švormové. Druhé pašijové představení je na programu v pondělí. Osmdesátičlenný sbor Chermon spolu s kapelou a komorním orchestrem v Moravském divadle uzavře celé slavnosti velikonočním autorským hudebním pásmem.

„Letos se odehrají Velikonoční slavnosti poprvé v takovém rozsahu. Pokud se ukáže, že je to životaschopné akce, o kterou má veřejnost zájem, určitě budeme rádi, když takto založíme další tradici,“ dodává primátorův náměstek Urbášek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…