Velikonoční koruna pro Cheb

15.03.2018 15:19

Tradice zdobení velikonoční korunou vznikla před více než sto lety ve franckém Švýcarsku, nyní bude zdobit nádvoří Muzea Cheb.

Velikonoční koruna pro Cheb
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

V sobotu 17. března přivezou do Chebu zástupci spolku "Osterpfad - Vogtland /Thükop e. V" . z Berga/ Elster velikonoční korunu, která bude v době velikonočních svátků zdobit nádvoří Muzea Cheb. Tradice zdobit v období Velikonoc veřejná prostranství a dvory významných budov ve městech a o bcích korunami z chvojí a barevnách velikonočních vajíček vznikla před více než sto lety ve franckén Švýcarsku. Od počátku velikonoční koruny jako symbol velikonočních svátků a přicházejícího jara zdobily nejčastěji veřejné kašny i soukromé studny. Postupem času se tento novodobý zvyk stával stále populárnější. Od osmdesátých let 20. století se tak rozšířil v mnoha částech jižního, středního a východního Německa. Velikonoční koruny se tak staly v německy hovořících zemích hlavní součástí velikonoční výzdoby v mnoha městech a obcích, která se sdružují do tzv. Velikonočních cest. Ty pak dávají možnost putovat za touto svéráznou výzdobou a obdivovat zručnost a nápaditost jejích tvůrců.

V loňském roce oslovili zástupci spolku "Osterpfad - Vogtland /Thükop e. V". z Berga / Elster Muzeum Cheb, zda by se svým velikonočním programem pro veřejnost nepřipojilo jako první zástupce na české straně hranice k Velikonoční cestě, jejímiž jsou organizátory. Zároveň učinili nabídku vyrobit pro město Cheb velikonoční korunu, která by zdobila v době velikonočních svátků nádvoří Muzea Cheb.

Koruna bude přivezena do Chebu v sobotu 17. března a kolem 11. hodiny bude za účasti zástupců města, Muzea Cheb a Svazu Němců - region Chebsko, se kterým spolek Tükop spolupracuje, přenesena od kanceláře svazu do muzea. Nádvoří muzea pak bude zdobit až do Bílé neděle, tedy 8. dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.