Velké Meziříčí: Studenti navrhli podobu nábřeží

15.02.2022 15:47 | Tisková zpráva

Jak už z názvu vyplývá, město Velké Meziříčí je nejen velké, ale také mezi řekami. Co by to bylo za město obklopené vodními toky, kdyby nemělo nábřeží?

Velké Meziříčí: Studenti navrhli podobu nábřeží
Foto: Velké Meziříčí
Popisek: Velké Meziříčí

Touto otázkou se začalo zabývat vedení města už v loňském roce. Po roce, kdy spolupráci komplikovaly peripetie s covidem, se uskutečnila výstava semestrálních projektů studentů Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze. Vernisáží provedli vedoucí ateliéru, a právě autoři návrhů, kteří své vize okomentovali a byli schopní veřejnosti obhájit a vysvětlit svoje úvahy. Výstavu můžete zhlédnout do konce března přímo ve Svitu i ve vestibulu kinosálu Jupiter clubu, kde najdete také velmi impozantní fyzický model řešeného území o rozměru čtyři a půl metru krát jeden a půl metru.

Vernisáž výstavy zahájily záběry města z dronu od talentovaného Tomáše Adama, dále se úvodního slova ujal starosta města Alexandros Kaminaras, který spolupráci s ateliérem Kolařík dohodl. Doc. Ing. arch. Radek Kolařík a Ing. arch. Martin Štrouf poděkovali za spolupráci a prezentovali specifika zadání projektu a průběh semestru. Vedoucí ateliéru a devět přítomných studentů následně vedli s obecenstvem diskuzi o využití cenného území v centru města. Zajímalo je možné propojení Svitu s přilehlými parky nebo s náměstím i možnosti rozšíření parkovacích míst.

„Chci moc poděkovat všem, kteří přišli a zajímali se o podobu nábřeží, a zároveň i těm, kteří se na uskutečnění akce podíleli. Ono se to často nezdá, ale příprava takové věci je spolupráce i několika desítek lidí. Cílem této výstavy je zahájit veřejnou diskuzi, probudit v místních lidech představivost, a proto budu rád, když budou návštěvníci výstavy v příštích týdnech diskutovat o možném využití jedné z nejcennějších lokalit ve městě vůbec," uvedl s nadšením Kaminaras.

Ač byla vernisáž nabitá zajímavostmi, smysluplnou diskuzí i střety názorů, tak nemusíte zoufat a svého favorita si můžete ve studentských projektech vybrat až do konce března. Vestibul bude z nádvoří Jupiter clubu přístupný od pondělí do čtvrtka od 12 do 16, v pátek od 10 do 14 a při každém promítání filmu s třicetiminutovým předstihem. Inspirativní návrhy zůstanou ve Svitu viset nejméně do konce března. Udělejte si procházku do centra města a zhodnoťte potenciál rozvojového území kolem řeky Balinky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …