Veřejné fórum navrhlo příležitosti pro Nový Jičín

23.05.2018 13:46

V Novém Jičíně proběhlo druhé Veřejné fórum, na kterém občané, zástupci neziskových organizací a podnikatelé podávali návrhy na zkvalitnění života ve městě.

Veřejné fórum navrhlo příležitosti pro Nový Jičín
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Z desítek námětů bylo vybráno 15 příležitostí pro Nový Jičín, například podpora dobrovolnictví u dětí a osob, které pečují o seniory a zdravotně postižené, napojení cyklostezky na Straník, pořízení parkovacích boxů pro kola nebo rozšíření základní školy Montessori. Na fóru se také poprvé hlasovalo o projektech občanů, které budou financovány z participativního rozpočtu města.

„Cílem této akce bylo formulovat příležitosti pro rozvoj města a také získat zpětnou vazbu od veřejnosti k daným tématům,“ vysvětlil místostarosta a politik Zdravého města Nový Jičín Ondřej Syrovátka. Ten také zhodnotil, jak dopadla realizace návrhů z loňského Veřejného fóra. „Začíná se například zpracovávat koncepce parkování, byla navýšena kapacita kontejnerů na bioodpad a chystá se stavba kruhového objezdu u Čedoku. Naopak ozelenění náměstí je bohužel limitováno požadavky památkářů, a tak došlo ke kompromisu a nové dřeviny byly prozatím umístěny pouze do květináčů,“ vypočítával místostarosta.  

O vybraných 15 příležitostech mají občané možnost do začátku června hlasovat ještě v anketě na webu města a v návštěvnickém centru. „Po porovnání výsledků ankety a hlasování na Veřejném fóru bude sestaveno konečných 10 příležitostí, které budou předloženy zastupitelstvu,“ vysvětlil Syrovátka. Stejně se bude postupovat i při výběru projektů z participativního rozpočtu, jejichž autory jsou občané a budou realizovány z rozpočtu města. Na fóru dostal nejvíce hlasů nápad, aby u soukromé školy a rodinného centra na ulici Bohuslava Martinů v Novém Jičíně vzniklo malované dětské hřiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…