Veselí nad Moravou: Chystá se revitalizace bažantnice v zámeckém parku

26.03.2018 20:37

Projekt se zabývá postupným tříletým obnovením biotopu stávajícího lužního lesa.

Veselí nad Moravou: Chystá se revitalizace bažantnice v zámeckém parku
Foto: Veselí nad Moravou
Popisek: Město Veselí nad Moravou

Jednotlivé druhy zásahů mají mít pozitivní vliv zvláště na chráněné druhy brouků, jako je například krasec dubový, roháč obecný, lesák rumělkový a mnoho dalších. Krasec dubový (Eurythyrea quercus) je kovově zelený, kriticky ohrožený druh brouka, který se na celém území ČR vyskytuje pouze na území veselského zámeckého parku a v parku v Lednici.

Celková plocha zeleně bažantnice činí 85 749 m2. Bylo zde zaznamenáno 1059 stromů a 7 dřevinných skupin (stromů a keře). V návrhu se počítá s pokácením 565 stromů solitérních a odstraněním 19 069 m2 plochy dřevinných skupin. Stromy budou odstraněny z důvodu jejich zhoršeného zdravotního stavu, krátkověkosti a zlepšení životních podmínek pro chráněné druhy hmyzu. Ve skupinách dřevin budou odstraněny všichni jedinci s průměrem kmene pod 80 cm, mimo jilmů. Nově zde bude vysazeno 813 stromů, další desítky stromů budou ošetřeny s cílem prodloužit jejich život. Vytvoří se zde rozvolněný lužní porost s dominancí dubu letního. Projekt je rozložen do tří let realizace a celkové náklady sahají do výše bezmála 7,5 mil. Kč, což jsou náklady uznatelné a jsou kryty z 85 % dotačním titulem. Město Veselí nad Moravou by tedy hradilo zbylých 15 %, tedy cca 1,1 mil. Kč.

Momentální stav bažantnice je ve stavu nutného zásahu. V opačném případě hrozí další nebezpečí jak možných úrazů z pádu stromů, tak škod vlivem dalšího pádu na majetek soukromých osob. Revitalizace jiným způsobem je pravděpodobně možná, nicméně za naprosto jiných finančních prostředků města. Také je třeba vidět to, že nejen stromy, nýbrž i živočichové jsou chráněni zákonem a vyhláškami. V případě našeho parku se jedná o ochranu vysoce chráněného živočicha a je tedy nadřazena jiným variantám řešení. Všechna tato hlediska byla zohledněna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…