Veselí nad Moravou: V bažantnici přibylo více než 800 nových stromů, dojde i k záchraně ohrožených živočichů

27.03.2021 15:55

Postupná obnova biotopu stávajícího lužního lesa má za cíl pozitivně působit na krajinu – ve veselském parku se totiž vyskytují druhy, které jsou jedinečné pro celou republiku. Nyní je u konce druhá etapa, jejímž cílem bylo vysadit dřeviny, které mají nahradit invazivní druhy.

Veselí nad Moravou: V bažantnici přibylo více než 800 nových stromů, dojde i k záchraně ohrožených živočichů
Foto: Veselí nad Moravou
Popisek: Město Veselí nad Moravou

Další etapa revitalizace je u konce. Na jaře 2021 zde bylo vysazeno 813 stromů, další desítky stromů jsou ošetřeny s cílem prodloužit jejich život.

Anketa

V případě, že byste mohli volit předsedu ČSSD, byste dali hlas

hlasovalo: 7334 lidí

V rámci revitalizace se zde vytvoří rozvolněný lužní porost s dominancí dubu letního. Díky prořezání a prosvětlení celého prostoru navíc porostou a zmohutní mladé stromy mnohem lépe. Zároveň se u některých dřevin při ohledání zjistilo napadení kůrovcem či hnilobou, tudíž dochází k odstranění těchto kusů, aby se zamezilo případnému šíření nemocí, ohrožení zdraví občanů pádem větví nebo celých stromů.

Krasec dubový (Eurythyrea quercus) je kovově zelený, kriticky ohrožený druh brouka, který se vyskytuje pouze ve veselském a lednickém parku, vyskytuje se přirozeně právě v lužních lesích.

Celkové náklady na realizaci sahají do bezmála 7,5 milionů korun českých, což jsou náklady uznatelné a jsou kryty 85 % z dotačního titulu. Město Veselí hradí zbylých 15 %, tedy cca 1,1 mil. Kč za celé tříleté období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…