Vimperk: Městský úřad získal 2. místo v soutěži Ministerstva vnitra České republiky Přívětivý úřad 2022

14.09.2022 16:59 | Tisková zpráva

Městský úřad Vimperk si v letošním ročníku soutěže Přívětivý úřad o jednu příčku polepšil. Ve velké konkurenci magistrátů a okresních měst se umístil na skvělém 2. místě v rámci Jihočeského kraje.

Vimperk: Městský úřad získal 2. místo v soutěži Ministerstva vnitra České republiky Přívětivý úřad 2022
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

Slavnostní předávání cen se uskutečnilo 7. září 2022 v pražském Muzeu Policie České republiky. Cenu Ministerstva vnitra převzali z rukou náměstka ministra vnitra Davida Slámy starostka města Jaroslava Martanová a tajemník městského úřadu Jan Tůma. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Soutěž Přívětivý úřad pořádá Ministerstvo vnitra od roku 2016 a jejím cílem je mapovat a hodnotit stav přívětivosti úřadů vůči občanům. Sledují se taková kritéria, jako počet úředních hodin, elektronizace agend, zavádění online nástrojů (objednávkový systém, sledování obslužnosti přepážek, webové formuláře a žádosti) a mobilních aplikací, možnost platit správní poplatky platební kartou, komunikace s občany, bezbariérovost a další. Vše s cílem efektivnější a modernější veřejné správy, která občanům nabídne kvalitní veřejné služby.

Sedmého ročníku soutěže v kategorii obcí s rozšířenou působností se zúčastnilo 125 měst. Město Vimperk se umístilo na druhém místě za prvním Táborem, který obhájil svou pozici z loňského roku a předběhlo Český Krumlov, který letos skončil třetí. 

Soutěž je postavena na komplexním přístupu úřadů v oblasti kvality při poskytování služeb klientům. Téměř osmdesát kritérií hodnotí dostupnost a otevřenost úřadu, komunikaci s klienty, digitalizaci služeb, zapojování veřejnosti do věcí veřejných, kroky ke zvýšení udržitelnosti či moderní vybavení úřadu. „V posledním období se nám podařilo zavést a zprovoznit například možnost plateb prostřednictvím QR kódů v některých agendách, zavedli jsme možnost plateb za parkování prostřednictvím platebních karet, zavedli jsme nový systém mobilního rozhlasu, rozšířili jsme možnosti plateb v informačním centru o platby prostřednictvím platebních karet, ve spolupráci s Městskou správou domů a bytů, s.r.o. jsme zavedli systém pro odpovědné hospodaření s vodou a mnoho dalšího,“ vypočítává tajemník městského úřadu Jan Tůma důvody, proč si město v letošním roce o jednu příčku polepšilo. 

Vítězové obdrželi trofeje, dárkové předměty a nálepku Přívětivý úřad, která ozdobí vstupní dveře do budovy městského úřadu. „Velkou zásluhu na tomto ocenění má především pan tajemník a všichni úředníci, kterým náleží ze strany samosprávy velké poděkování. Je to pro náš úřad další významné ocenění a současně i závazek do budoucna,“ uzavírá starostka města, Jaroslava Martanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…