Vodácká sezóna začne v Bohumíně už tuto sobotu

25.06.2015 18:06

Další vodácká sezóna v chráněných meandrech v Bohumíně už klepe na dveře. Slavnostní odemykání řeky Odry odstartuje už tuto sobotu 27. června tradičně od nástupního místa ve Starém Bohumíně. Zahajovací ceremoniál a sraz účastníků proběhne v 9.30 hodin, na vodu se zájemci vydají v 10 hodin. Na vodáky čeká asi sedm říčních kilometrů. Sjezd končí pár desítek metrů za soutokem Odry s Olší v polském Zabełkowě, kde bude na vodáky čekat malé občerstvení. Novinkou bude i možnost vrátit se z Polska zpět do Starého Bohumína na koloběžkách.

Vodácká sezóna začne v Bohumíně už tuto sobotu
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

„Čeká nás asi dvouhodinová plavba tím nejkrásnějším úsekem řeky přes chráněné meandry. Kdo by otevírání nestihl, má šanci vyrazit na vodu po celé prázdniny až do konce září. Už v neděli totiž opět otevíráme pro veřejnost městskou půjčovnu lodí,“ uvedla za organizátory Miroslava Šmídová z organizačního odboru bohumínské radnice. Rezervace lodí je možná až do pátku 26. června do 13 hodin na čísle 596 092 127 nebo e-mailu smidova.miroslava@mubo.cz.

Městská půjčovna lodí se pro vodáky otevře v neděli 28. června ve Starém Bohumíně. Kromě termínů hromadných akcí bude fungovat každý víkend a ve svátky až do konce září. Podmínkou je, že průtok v Odře nesmí být vyšší než 60 m³/s. V opačném případě je totiž sjezd Odry životu nebezpečný, a lodě proto není možné zapůjčit. „V půjčovně vodákům nabízíme téměř dvacet lodí, které jsme pojmenovali podle živočichů, kteří v okolí řeky Odry žijí či žili. Opět budou probíhat jak dopolední, tak odpolední sjezdy. Dopolední sjezd startuje od starého hraničního mostu ve Starém Bohumíně v 9 a odpolední ve 14 hodin. Plavba trvá necelé dvě hodiny a končí stejně jako odemykání a uzamykání Odry za mostem v polském Zabelkowě,“ doplnila Mirka Šmídová s tím, že uzamykání řeky Odry pro letošní sezónu plánuje radnice na sobotu 3. října.

Půjčování lodí zajišťují dobrovolní hasiči ze Starého Bohumína. Na víkendové sjezdy je povinná elektronická rezervace na webu města - www.mesto-bohumin.cz v sekci Volný čas, rubrice Rezervace lodí. Mimo víkendy a svátky je možné využít půjčovnu lodí po předchozí telefonické dohodě s hasiči a za podmínky, že na Odru vypluje alespoň šest plavidel. Pro rezervaci lodi volejte na číslo velitele jednotky Jana Hanuska - 731 130 686. Vodáci neplatí půjčovné, ale pouze příspěvek na převoz lodí. U kánoe činí 100 korun, u raftu 200 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…