Votice: Intenzifikace čističky odpadních vod

20.08.2020 21:49

Intenzifikace čističky odpadních vod je jednou z nejdůležitějších investicí města do jeho budoucího rozvoje. Stávající technický stav čističky je hluboko za jeho životností a je udržován v chodu jen díky mimořádně kvalitní odborné a zkušené práci pracovníků společnosti Compag Votice.

Votice: Intenzifikace čističky odpadních vod
Foto: cs.m.wikipedia.org
Popisek: Votice

„Předmětem zakázky je celková rekonstrukce a zvětšení kapacity čištění odpadních vod ve Voticích. Stávající kapacita je 5500 ekvivalentních obyvatel a projektovaná nová kapacita je 9950 ekvivalentních obyvatel. Po intenzifikaci tak bude čistička nejen moderní, ale také umožní další rozvoj města. Na čističku tak bude moci být napojena třeba Amerika nebo horní Beztahov, nová lokalita rodinných domů Pod Okrouhlím, popřípadě další lokality s možnou budoucí výstavbou“ říká garant projektu místostarosta Votic Jan Kučera. 

Zakázku za 82 897 276 korun bez DPH bude pro město realizovat na základě opakovaného výběrového řízení společnost Votice ČPT z Prahy Řeporyjí s největším společníkem společností Čermák a Hrachovec, a. s. z Prahy-Smíchova. Smlouvu se společností schválilo mimořádné zastupitelstvo města 14. dubna prostřednictvím videokonferenčního jednání v reálném čase.

S ohledem na mnohem vyšší nejnižší nabídkovou cenu, než předpokládal původní projekt došlo k jednání s ředitelem Státního fondu životního prostředí Petrem Valdmanem a dalšími odpovědnými pracovníky tohoto úřadu za účasti senátora Mgr. Jaroslava Větrovského. Na základě tohoto jednání požádalo město o dotaci z národního dotačního programu životního prostředí. Do té doby mělo město Votice přislíbeny dotační prostředky z Operačního programu životní prostředí EU, které jsou ale neslučitelné s dofinancováním z národních prostředků. Původně to vypadalo, že si město bude muset vybrat buď z jednoho nebo druhého dotačního titulu. „K našemu obrovskému překvapení jsme následně obdrželi informaci od SFŽP, že bude v tomto konkrétním případě možné využít jak evropské peníze z OPŽP, tak i spolufinancování z národního dotačního programu.“ Informuje o radostné novince pro město starosta města Jiří Slavík.

„Dotace z Operačního programu životního prostředí EU dosáhne přibližně 31 milionů korun. Dotace z národních zdrojů dosáhne téměř 23 milionů korun. Jedná se o nestandardní řešení, kterým městu Votice vyšel Státní fond životního prostředí velkoryse vstříc a já bych za tuto velkorysost chtěl panu řediteli a jeho podřízeným pracovníkům velice poděkovat. Jmenovitě patří poděkování paní Ing. Ivaně Vráblíkové, ředitelce Odboru ochrany vod. Na dotacích tak město Votice získá na čističku téměř 54 milionů korun. Naštěstí se podařilo i dořešit záležitost splnění podmínek obou dotačních programů, aby nedošlo k jejich porušení, a tedy nutnosti vrácení peněz. DO budoucna tak nebude možné jakékoliv zpochybnění ze strany kontrolních orgánů, zejména Finančního úřadu.“ Obšírně popisuje situaci ohledně financování čističky starosta Slavík. Společné čerpání z dvou dotačních titulů bude znamenat i realizaci mnohem přísnějších ekologických limitů při následném čištění vody.

Část vlastních zdrojů města na tuto investici bude realizována navíc z finanční zápůjčky SFŽP ve výši téměř 13 milionů korun s úrokem 0,45 %. „S nadějí vyhlížíme ještě Infrastrukturní fond Středočeského kraje, ze kterého bychom mohli dofinancovat třeba ještě další díl naší spoluúčasti. “ hledí do budoucna náš starosta. 

Celkové náklady: 82 897 276 Kč
Dotace OPŽP + SFŽP: 53 961 363 Kč
Dotace OPŽP: 30 995 770, 83 Kč
Dotace SFŽP: 22 965 593 Kč
Spoluúčast města: 28 935 913 Kč
Zápůjčka SFŽP na spoluúčast: 12 762 964 Kč
Zbylá částka po odečtení dotací a vratné zápůjčky: 16 172 949 Kč

Na zbylé dofinancování má město v případě souhlasu zastupitelstva města připravenu variantu dofinancování formou dlouhodobého komerčního úvěru vzhledem k příznivým úrokovým sazbám. Splátky úvěru budou probíhat z nájmu za provoz vodovodu a kanalizace, tak aby město nebylo výrazně zatíženo a nedošlo k úplnému utlumení dalších investic na dlouhá léta.

Celý projekt bude pro složitost a nutnost dennodenní komunikaci administrovat žádná externí společnost, ale Ing. Lucie Krubnerová z Mikroregionu Voticko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …