Vrchlabí: Přechod přes Pražskou ulici je bezpečnější díky novému osvětlení

20.01.2017 15:33

Přechod pro chodce v blízkosti frekventované křižovatky čtyř ulic ve Vrchlabí se dočkal nového osvětlení. Zejména v zimních měsících, kdy se pozdě rozednívá a brzy stmívá, se na něm dosud chodci necítili bezpečně. Městu s instalací světel přes Pražskou ulici pomohla Nadace ČEZ částkou 110 tisíc korun.

Vrchlabí: Přechod přes Pražskou ulici je bezpečnější díky novému osvětlení
Foto: muvrchlabi.cz
Popisek: Vrchlabí

V blízkosti přechodu přes frekventovanou silnici v jižní části centra města se nachází blok bytových domů a řada důležitých míst občanské vybavenosti. V jeho blízkosti leží dvě autobusové zastávky, obchody nebo školní jídelna. Denně jej využívají také sportovci ke svým cestám na zimní stadion nebo lidé mířící do blízké nemocnice. „Problematické je zejména zimní období, kdy je horší viditelnost. Přes přechod denně přecházejí stovky našich občanů od těch nejmenších až po seniory a na neosvětleném přechodu bylo snadné je přehlédnout," sdělil starosta Vrchlabí Jan Sobotka.

Nadace ČEZ osvětluje nebezpečné přechody už pátým rokem. Od počátku se setkává s velkým zájmem měst, obcí i široké veřejnosti napříč republikou. „V duchu základního bezpečnostního hesla na silnicích „Vidět a být viděn“ podporujeme česká města a obce v budování osvětlených přechodů. V místech, kde se pohybuje hodně lidí včetně malých dětí, jako například u frekventované křižovatky ve Vrchlabí, platí toto pravidlo dvojnásob,“ sdělila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Další fakta:

  • Přechody pro chodce jsou častým místem dopravních nehod s často tragickými následky. Devátou nejtragičtější příčinou nehod zaviněných řidičem motorového vozidla bylo v loňském roce nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Z tohoto důvodu loni zemřelo 21 chodců.
  • Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič k reakci nejméně 31 m (1,5 s).
  • Kvalitní osvětlení dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65 %.
  • Osvětlení se projektuje na každý přechod zvlášť, do výpočtů se zahrnuje nejen šířka silnice a přechodu, ale i okolní osvětlení, barva povrchu silnice, stoupání či klesání vozovky atd.
  • Osvětlení přechodu není přímo shora, ale pod mírným úhlem vždy ze směru příjezdu aut. Chodec je tak osvětlen více ze strany, aby jej řidič viděl skutečně jasně. Současně je třeba nastavit osvětlení tak, aby řidiče ani v jednom směru neoslňovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…