Vsetín: Azylový dům má více lůžek pro ženy v tísni

30.05.2015 19:17

dům pro ženy a matky s dětmi ve Vsetíně nabízí možnost ubytování ženám a matkám s dětmi, které se často, ne vždy vlastní vinou, dostaly do problémů.

Vsetín: Azylový dům má více lůžek pro ženy v tísni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Jedná se například o domácí násilí nebo finanční a jiné problémy, kvůli kterým přišly o střechu nad hlavou. Azylový dům je místem, kde hledají pomoc ženy a matky v tíživé životní situaci, kterou bez cizí pomoci nezvládají řešit.

Azylový dům se snaží najít cestu, jak je z této krizové situace dostat. „Pro ženy a matky s dětmi se azylový dům na čas stává útočištěm, bezpečným zázemím a jistotou. Uživatelky azylového domu mají díky poskytnutí pomoci prostor pro psychické zklidnění a postupné vyrovnávání se se stresem, který zažily. Následně se mohou věnovat za pomoci sociálních pracovníků řešení jednotlivých problémů,“ říká ředitel azylového domu Michal Trčálek. V domě jsou sociální pracovníci přítomni 24 hodin denně i o víkendech a svátcích. Ženám a matkám se věnují a snaží se společně s nimi řešit jejich krizovou sociální situaci, aby mohly co nejrychleji žít plnohodnotný život. Pro spolupráci je zajištěno důvěrné a důstojné prostředí. Při řešení situace jsou uživatelky brány jako rovnocenné partnerky, je jim poskytnut prostor rozhodovat o všech záležitostech, které se jich týkají. „Azylový dům se snaží motivovat své uživatelky k aktivnímu řešení vlastní situace a pomáhat jim minimalizovat jejich závislost na systému sociální pomoci. Směřovat je k opětovnému začlenění do společnosti a prostřednictvím širokého komplexu služeb spojených s bydlením v azylovém domě je vést k aktivní spolupráci a snaze změnit a zlepšit svůj život,“ dodává Trčálek.

O ubytování v Azylovém domě pro ženy a matky s dětmi o.p.s. ve Vsetíně je neustálý zájem. Jelikož poptávka většinou převyšuje nabídku a mnoho zájemkyň muselo být z kapacitních důvodů odmítáno, rozhodlo se vedení azylového domu k drobným úpravám a rekonstrukcím ve své budově na Hrbové. Výsledkem je aktuální navýšení kapacity o jeden pokoj, tedy o tři lůžka. Všichni pracovníci azylového domu doufají, že budou moci už nyní i dále v budoucnosti uspokojit maximum zájemkyň o tuto službu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

7:37 Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

V sobotu 18. května na cyklostezce mezi Městem Touškovem a Kozolupy vyvrcholí projekt DEKA pro Hospi…