Vsetín: Diskuze o parku u trati byla bouřlivá

24.07.2012 13:40

V úterý 17. července proběhla ve vsetínském parku u podchodu mezi sídlišti Trávníky a Rybníky veřejná diskuze architektů s obyvateli o jeho nové podobě.

Vsetín: Diskuze o parku u trati byla bouřlivá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Diskuze se zúčastnilo několik desítek lidí, kteří bouřlivě diskutovali nad prezentovaným návrhem, jenž vycházel z výsledků veřejných projednávání s občany v roce 2010 pod názvem Ryba v trávě. S návrhy architektů současné vedení nebylo plně ztotožněno, ale chtělo si ho ještě ověřit mezi lidmi.

Podle většiny z nich je park krásný takový, jaký je, stačilo by pouze doplnit odpadkové koše, lavičky s opěradly, opravit chodníky a podchod. Po devádesátiminutové  diskuzi přítomní občané sepsali své požadavky a připomínky.

„Se všemi názory se budeme zaobírat, a po diskuzi s architekty se budeme snažit ty reálné zapracovat do návrhu. Chceme, aby park byl funkční a byl hodně navštěvován,“ zhodnotila starostka města Iveta Táborská s tím, že veřejná projednávání vidí jako standard jejich práce.

"Tuto schůzku doporučujeme naplánovat na městském úřadu, aby nás nerušil hluk z trati a  všichni jsme se slyšeli a pro zobrazení návrhu mohli použít projekční plátno,,“ doplnil Petr Kořenek, II. místostarosta města.

Termín další veřejné diskuze k parku u trati bude znám po proběhnutí koordinační schůzky s projektanty a zástupci města 2. srpna 2012, ze které mimo jiné vzejde i termín zahájení územního řízení. Z toho vyplývá, že je zde stále otevřený prostor k diskuzi.

Ohledně podchodu je skutečnost taková, že město Vsetín nebylo jeho vlastníkem a nehlásily se k němu ani České dráhy.  V tuto chvíli jsou majetkové vztahy částečně dořešeny, chybí pouze majitel mostní konstrukce pod železniční vlečkou.

„O jeho špatném stavu samozřejmě víme, a proto jsme již v prosinci 2010 zahájili jednání, která se završila letos tím, že město si vezme do majetku vstupy a tubus podchodu, České dráhy svršek. Se samotnou realizací rekonstrukčních prací počítáme na jaře příštího roku v rámci revitalizace okolních veřejných prostor. Rekonstrukce podchodu bude hrazena z městského rozpočtu a revitalizace parku proběhne v rámci projektu Integrovaný plán rozvoje města Vsetína, jež je významnou měrou podpořen prostředky z EU,“ vysvětlila starostka Iveta Táborská.

Na straně od Trávníků by měl být z čela podchodu vybudován bezbariérový sjezd, nad nímž by měl vést chodník. Z obou stran by mělo být možné po nových schodech sejít dolů do podchodu. Z druhé strany od Rybníků by mělo být vybudováno nové schodiště s nízkými stupni a rampou pro kočárky a také výtahovou plošinou pro imobilní občany.

Pro původní podobu projektu se v rozpočtu města počítalo s částkou 27,5 miliónů korun. S ohledem na značné množství připomínek, dojde k výrazné redukci. Přesnější částka za revitalizaci parku bude tedy známa až po finálním vypracování projektové dokumentace.

Jana Čadová, pracovník vztahů k veřejnosti MěÚ Vsetín

Redakce Vsetínských novin

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…