Vsetín: Manželství tu získává na popularitě

12.01.2018 8:36

Matrika vsetínského městského úřadu registruje za loňský rok 116 uzavřených sňatků. Své velké „ANO“ si tak v roce 2017 řeklo o 18 párů více než v roce 2016 a dokonce o 32 dvojic více než v roce 2015. Vsetín tak jde proti trendu jiných měst, kde je stále oblíbenější žít single nebo jen tak „na hromádce“.

Vsetín: Manželství tu získává na popularitě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Stoupající křivka počtu uzavřených manželství tak na Vsetíně pokračovala i v loňském roce. V roce 2015 totiž evidovala matrika 84 a v roce 2016 pak 98 sňatků.

„I nadále také převládá počet občanských sňatků, kterých loni bylo 93, nad svatbami církevními, jichž bylo třiadvacet,“ informovala matrikářka Barbora Hrčková.

Nejvíce svatebních obřadů se konalo přímo na vsetínské radnici, a to přes čtyřicet. Snoubenci dále uzavírali sňatky například na vsetínském zámku, v historické budově Maštalisek či kostelích. Narůstá také počet obřadů konaných v nejrůznějších penzionech, přičemž na Vsetíně jsou nejoblíbenější ty V Hlubokém a U Vychopňů. Netradičními místy pro uzavření manželství loni byly například zahrada u rodinného domu snoubenců či zvonička v obci Liptál. Část svateb, které organizuje vsetínská matrika, vloni jich bylo 17, se totiž koná i mimo katastr Vsetína, a to v okolních obcích, které vlastní matriku nemají.

Nejčastějším obdobím konání svatebních obřadů jsou měsíce duben, červen, červenec, srpen a září, kdy je evidováno průměrně 5 – 6 svateb během víkendu. „Šest svateb se loni uskutečnilo také v jinak nepříliš využívaném listopadu, kdy snoubenci zvolili pro vstup do společného života „magické“ datum 11. 11.,“ uvedla dále Hrčková.

I v letošním roce mají na vsetínské matrice zarezervovány některé zajímavé datumy, například na „magický“ termín 18. 8. 2018 si svatbu objednalo pět snoubenců nebo 9. 6. 2018 jsou zarezervovány čtyři svatby.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Během městských slavností počítejte s řadou uzavírek

10:28 Děčín: Během městských slavností počítejte s řadou uzavírek

V rámci městských slavností čeká Děčín několik omezení. První z nich hned 17. 5., kdy půjde městem z…